back

Григорій Ковтун провів нараду

06 вересня 2023

6 вересня начальник районної військової адміністрації Григорій Ковтун провів робочу нараду, на якій розглянули ряд актуальних питань життєдіяльності району.

Аналізуючи виконання місцевих бюджетів громад, начальник відділу фінансів Світлана Алемша повідомила, що за 7 місяців поточного року податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, що сплачується податковими агентами надійшло 197 929,1 тис грн до бюджетів 10 територіальних громад району, що на 80 068,7 тис грн більше за аналогічний період минулого року. 38 181,6 тис грн цих коштів вісьмома територіальними громадами була спрямована на потреби ЗСУ та територіальної оборони. Так, Бахмацька міська рада спрямувала на зазначені потреби 41,3% від суми отриманого податку, решта громад –  від 8 до 18%. Дмитрівська сільська рада перерахувала на потреби ЗСУ 40,0 тис грн при тому, що ПДФО з військовослужбовців не отримує взагалі.

Іншу субвенцію районному бюджету на виконання заходів «Програми забезпечення територіальної оборони, національного спротиву та покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин та підрозділів, які дислокуються на території Ніжинського району на 2023-2024 роки» надали 8 громад на загальну суму 340 тис грн.

«Тисячі жителів нашого району, мирних мешканців, одягли військову форму і пішли захищати нашу країну. Вони знаходяться у складі бойових підрозділів на лінії фронту – на півдні і на  сході. По закону, напряму Збройним Силам України кошти з місцевих бюджетів перерахувати не можна. Але територіальні громади повинні постійно виділяти кошти та знаходити можливості і закуповувати  автомобілі, дрони, генератори,  системи Starlink, аптечки та інше необхідне. Ми повинні розуміти, що наше майбутнє і наш сьогоднішній день залежить від наших захисників. Ми повинні зробити все можливе, щоб їм допомагати. Не гаслами та промовами, а реальними справами», – наголосив Григорій Ковтун.

Не менш важливе питання – підготовка до опалювального періоду 2023-2024 років.

Відповідно до Плану підготовки підприємств житлово-комунального господарства та закладів бюджетної сфери Ніжинського району до роботи в осінньо-зимовий період  2023-2024 років заплановано підготовити 166 котелень. З них 81 (49%) котельня працює на природному газі, а 85 (51%) на твердому паливі.

Станом на 28 серпня фактично підготовлено 123 котельні району, що становить 74% від  завдання з підготовки. Станом на 4 вересня альтернативними джерелами живлення забезпечені 151 (90%) котельні бюджетної сфери.

За інформацією голів територіальних громад на 100% готові до початку майбутнього опалювального періоду 7 громад. А саме: Плисківська, Талалаївська, Лосинівська, Вертіївська, Височанська, Бобровицька  та Новобасанська. Батуринська громада підготовлена на 80%.  

Існують проблеми в підготовці до опалювального періоду в Комарівській та Крутівській громадах, які наразі вирішуються.

Начальник Ніжинської районної військової адміністрації наголосив на необхідності повної готовності підприємств житлово-комунального господарства та закладів бюджетної сфери до опалювального періоду до 1 жовтня 2023 року 2023-2024 року.

Аналізуючи початок нового навчального року, слід зазначити, що в умовах воєнного стану кожен заклад освіти отримує дозвіл на відповідну форму роботи, з огляду на наявність укриттів. Станом на 1 вересня 103 школи, тобто 94% від загальної кількості всіх закладів освіти Ніжинщини, працюють в очній та змішаній формі навчання. Решта 6 шкіл – дистанційно, оскільки у них відсутні укриття.

Нагадаємо, що в закладах освіти Ніжинщини навчається близько 20,8 тисяч учнів.

Щодо дитячих садочків. Сьогодні працює в очному форматі 62 заклади, які мають укриття, що становить 61% від загальної кількості закладів дошкільної освіти.

«У підготовці цього навчального року, як і минулого, головна увага була приділена безпеці учнів та всіх учасників навчального та виховного процесу. Вкотре хочу наголосити, що у випадку повітряної тривоги всі діти та працівники повинні спуститися в укриття! Дбайте про себе та наше майбутнє!»,  – підкреслив Григорій Ковтун.