back

Відбувся семінар-нарада для голів територіальних громад Ніжинського району

14 серпня 2023

Сьогодні, 14 серпня, начальник Ніжинської районної військової адміністрації Григорій Ковтун провів семінар-нараду для голів територіальних громад Ніжинського району.

Під час заходу розглянули два основних питання, а саме:

  • Про виконання доручень начальника Ніжинської районної військової адміністрації від 11.08.2023 №01-11/4829 щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та від 08.08.2023 №01-11/4752 про забезпечення заходів якісного обліку та мобілізації.

 

  • Про нарахування пільг та субсидій на 2023 та 2024 роки Пенсійним фондом України згідно Положення про порядок призначення житлових субсидій (зміни №340 від 18.04.2023 р.).

Роз’яснення з даного питання надала начальник відділу обслуговування громадян № 9 Головного управління Пенсійного фонду України у Чернігівській області Алла Севостьянчик.

Алла Володимирівна зазначила, що житлова субсидія  на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується: на опалювальний сезон (з 01 жовтня до 30 квітня) та на неопалювальний (з 01 травня по 30 вересня).

Відповідно до Положення про призначення житлових субсидій затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848, після закінчення строку отримання житлової субсидії Пенсійний фонд України самостійно здійснює призначення житлової субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію в попередньому періоді. Дана процедура не проводиться для:

  • Домогосподарств, у складі яких є особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і в цьому періоді за інформацією державної податкової служби, Пенсійного фонду України, у них взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії; або нарахований середньомісячний сукупний дохід менше, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; та/або ними або за них не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; або такі особи перебували за кордоном сукупно більше 60 днів;
  • Які отримують житлову субсидію за місцем фактичного проживання як внутрішньо переміщенні особи;
  • У складі яких є задекларовані особи;
  • У складі яких кількість фактично проживаючих зареєстрованих (задекларованих) осіб менша, ніж кількість зареєстрованих осіб;
  • Які звертаються за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива;
  • Які орендують житлове приміщення для проживання і звертаються за житловою субсидією на оплату житлово-комунальних послуг.

Умовно можна розділити причини відмов у наданні житлових субсидій на правові та розрахункові.

До правових відносяться – якщо загальна площа житлового приміщення домогосподарства перевищує 130 м2 для квартир та 230 м2 для будинків;

  • Якщо будь-хто із складу домогосподарств має у власності транспортний засіб з року випуску якого минуло менше 5 років та коли будь-хто зі складу домогосподарства має більше, ніж один транспортний засіб з року випуску якого минуло менше, ніж 15 років.

Також до правових причин відмови у наданні житлової субсидії відноситься і коли будь-хто із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед місяцем призначення житлової субсидії здійснив операції на суму, що перевищує 50 тисяч грн.

  • Будь-хто зі складу домогосподарства має у власності більше, ніж одне житлове приміщення чи кошти на депозитному банківському рахунку загальна сума, яких перевищує 100 тисяч грн;
  • Якщо є особи, які мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів;
  • Якщо громадянин не повернув надміру виплачену суму житлової субсидії за попередні періоди її отримання та ін.