back

Латвійське місто Саласпілс і Бобровиця підписали угоду про співпрацю

03 серпня 2023

Угода про співпрацю завжди передбачає різноманітні заходи щодо обміну досвідом в галузі медицини, освіти, культури, спорту, охорони навколишнього середовища та розвитку місцевого самоврядування. Угода відкриває двері до спільних проєктів із залученням європейських коштів на реалізацію різноманітних заходів та комплексну підтримку для посилення інституційної спроможності місцевого самоврядування, вдосконалення управлінських практик та місцевого економічного розвитку.

Урочисто угоду про співпрацю двох міст Саласпілса та Бобровиці підписали сьогодні, 3 серпня, в приміщенні Бобровицької міської ради Геннадій Іванюк – в.о. міського голови Бобровиці та мер міста Саласпілс Раівіс Анспаркс.

 У заході взяв участь начальник Ніжинської районної військової адміністрації Григорій Ковтун.

Насамперед Григорій Костянтинович подякував усьому народу Латвії за підтримку у боротьбі з ворогом та допомогу у процесі відновлення нашого регіону.

«Маю надію, що співпраця наших міст дозволить впроваджувати спільні гуманітарні проєкти – розвивати сільські населені пункти, охорону здоров’я, освіту, культуру, покращувати соціально-побутові умови проживання жителів громади та розвивати інститут місцевого самоврядування в напрямку євроінтеграції.   

Наше партнерство — це стратегічні відносини, які будуть сприяти поверненню України в сім’ю європейських народів»,  – наголосив у своєму виступі Григорій Ковтун.

Нагадаємо, що співробітництво, яке довгий час тривало неформально, на офіційному рівні вдалося укласти завдяки підтримці Вейко Сполітіса, депутата сейму Латвії, Атіса Климовича, відомого міжнародного військового журналіста і волонтера, а також Миколи Звєрєва, керівника гуманітарних проєктів та розвитку місцевого самоврядування.

Довідково. Ніжинщина працює з багатьма міжнародними та вітчизняними організаціями та фондами, бере участь у різноманітних програмах. Серед них: Транснаціональна міжурядова організація «Міжнародна комісія з прав людини» (Цюріх, Швейцарія), Програма «U-LEAD з Європою», Zionist Organization of America (ZOA), Проєкт PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» (за допомоги уряду Швеції), Всесвітня лютеранська федерація / Департамент, World Service UNICEF, Ukraine, Deutsche Gesellschaft fur international Zusammenarbeit (GIZ), «EU4ResilientRegions – Special Assistance Programme Ukraine» – «Міцні регіони – Спеціальна програма підтримки України» / Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, "AUXILIUM –WIR HELFEN MENSCHEN", Фонд Міжнародної Солідарності (Польща), International Medical Corps, Міжнародна благодійна організація «Партнерство «Кожній дитині», Благодійна організація "Благодійний Фонд  "Карітас-Київ", ООН   ЮНІСЕФ.

Ніжинщина має міста-побратими у різних країнах. Завдяки спільним зусиллям майже третину пошкоджених війною об’єктів вдалося відновити. Перелік допомоги від урядових та неурядових організацій досить великий та різноманітний: від психологічної допомоги для деокупованих громад та тренінгів для бізнесу та волонтерів до будівельних матеріалів, повноцінних ремонтів закладів соціальної сфери, будівництва індивідуального житла,  гаджетів для шкіл, засобів живлення, адресної фінансової підтримки.