back

Легалізація заробітної плати під контролем

14 березня 2013

Одним із пріоритетів державної політики на сьогодні є легалізація заробітної плати та робочих місць. Зокрема положеннями статті 50 нової редакції Закону України «Про зайнятість населення» роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин. Тому, питання ліквідації тіньової зайнятості, легалізації робочих місць та виплати заробітної плати перебуває на

постійному контролі міської влади.

З метою подолання практики використання неформальних трудових відносин, в місті діє робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, діяльність якої спрямована на координацію роботи в напрямку легалізації заробітної плати та трудових відносин між роботодавцями і найманими працівниками, аналізу її результатів, проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо переваг легальної зайнятості. Основною організаційною формою виявлення прихованих трудових відносин є здійснення цією робочою групою систематичних обстежень місць здійснення діяльності суб’єктів господарювання щодо наявності документів, які підтверджують оформлення трудових відносин, виплату офіційної заробітної плати.

Так, в ході проведення таких обстежень в січні-лютому 2013 року, у 17 суб’єктів господарювання виявлено факти використання найманої праці без укладених трудових договорів з 53 особами. Вжитими заходами забезпечено належне оформлення трудових відносин між 17 найманими працівниками та роботодавцем - юридичною особою, укладання та реєстрацію 36 трудових договорів між працівником і фізичними особами - підприємцями. В результаті проведеної роботи додатково до бюджету залучено 9,5 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб.

Шановні громадяни, пам'ятайте: при виконанні всіх вимог працевлаштування закон завжди на вашій стороні, не піддавайтесь безпідставним завірянням, що в «конвертах» отримувати гроші вигідніше. Ідучи працювати за наймом, усвідомте просту істину, що отримуючи неофіційну заробітну плату, ви позбавляєте себе соціальної захищеності. Адже слід пам’ятати, що зарплата в «конверті» сьогодні – це життя без гарантій та впевненості у завтрашньому дні.

Робота з легалізації заробітної плати та зайнятості населення в місті триває.

Сергій Шовкун, заступник начальника Ніжинської ОДПІ