back

Звернення Григорія Ковтуна з нагоди Дня Української Державності

28 липня 2023

Шановні мешканці Ніжинщини! Дорогі земляки!

Цього дня ми, українці, відзначаємо важливу дату – День Української Державності. Чому ця дата для всіх нас особлива? Усе очевидно – ми громадяни могутньої держави, яка існувала на цій землі з давніх-давен, яку з давніх-давен намагались підкорити, поневолити й знищити! Але це нікому не вдалось – наші пращури в усі часи відбивали ворожі навали та атаки, захищали наші землі, пишались своїми здобутками та зуміли зберегти державність, пильно оберігаючи її протягом усіх віків.

Україна – це країна, історичне коріння якої глибоко сягає в тисячолітнє минуле. Це держава, у якій почалась історія незламності, якою нині захоплюється уся Європа й весь світ.

Сьогодні  ми знову вимушені захищати нашу державність та незалежність зі зброєю в руках. П’ятсот дев’ятнадцять днів Україна захищає себе та весь світ. Кожен новий день протистояння для нашої країни є по праву Днем Державності. Бо кожного дня ми б’ємося, щоб усі на планеті нарешті зрозуміли: ми не колонія і не частина чужих імперій, не «землі у складі», а вільна, самостійна, суверенна, неподільна й незалежна держава.

Зараз наші воїни обороняють Україну на землі, на воді, у повітрі. А ті, хто в тилу: органи місцевого самоврядування та цивільне населення мають дбати, передусім, про безпеку мирних громадян і допомогу Збройним силам України. Тому, я закликаю усіх голів територіальних громад і депутатів із особливою відповідальністю поставитись до цього й фінансувати за кошти місцевих бюджетів не мільйонні проекти благоустрою територій населених пунктів, а перш за все, направляти кошти на реалізацію проектів, які пов’язані з інфраструктурними об’єктами, об’єктами енергетики, максимально допомагати ЗСУ й закуповувати для них необхідне.

Також не варто забувати, що попереду на нас чекає один із найтяжчих опалювальних сезонів. А це означає, що органи місцевого самоврядування повинні в деталях продумати підготовку до зими та передбачити всі можливі варіанти проходження холодного сезону.

Зараз особливого суспільного резонансу в країні набувають інформації про масштабні ремонти доріг, тротуарів та інших об’єктів, без яких життя в населених пунктах точно не погіршиться. Громадяни правильно обурюються – усі кошти бюджетів, які не призначені для критичної інфраструктури, а розподілені на благоустрій мають негайно направлятись на допомогу ЗСУ, а новий асфальт, освітлення вулиць та клумби можуть зачекати й до Перемоги.

Лише на Ніжинщині майже кожного тижня котрась із громад назавжди прощається з загиблим захисником. Кожного дня в Україні без батька, матері, чоловіка, дружини, сина, доньки залишаються сотні сімей. Щодень війна нещадно краде наших найкращих. Ми повинні докласти всіх зусиль, щоб нам не було соромно перед тими захисниками, які нині перебувають на передових рубежах і перед тими, які тепер споглядають на нас з небес.

Також ми повинні захисти й наших громадян. Для цього мають функціонувати укриття. Тому голови громад повинні максимально працювати в даному напрямку – передбачати кошти на відновлення, будівництво та ремонт сховищ. Особливу увагу слід приділити безпечному середовищу освітянської галузі. Адже діти – це наше майбутнє. Саме вони успадкують від нас нашу країну та обов’язок берегти її державність – основу основ нашої самобутності.

Шановні мешканці Ніжинщини! Попри будь-які намагання зламати нашу державу та наших людей, ми чітко знаємо: Україна має майбутнє, бо ми захищаємо людяність. Наш ворог же своїм терором наближає тільки одне: свій демонтаж з історії цивілізованого людства.

Втрачаючи власну державу, будь-який народ втрачає передусім не територію, не гектари й не квадратні кілометри суші та акваторії. Втрачаючи власну державу, народ втрачає власну історію, а з нею – своє серце й душу. І це для нас набагато страшніше за ворожі армії, літаки, ракети й танки. І, хоча боятись за себе й своїх близьких не гріх, гріх – зрадити своїх та майбутнє нашої величної та відважної України! Тому мільйони з нас готові зупиняти ворога ціною власного життя. Дуже шкода, що незалежність дається такою дорогою ціною. На жаль, ми вимушені її платити зараз, щоб наші нащадки навіть через тисячу років мали змогу жити на нашій даній Богом землі й пишатись тим, що їхні пращури в усі часи відбивали ворожі навали та атаки, захищали їхні землі, пишались своїми здобутками та зуміли зберегти державність, пильно оберігаючи її протягом усіх віків.

Україна переможе й збереже свою державність, бо інакше не може бути! Разом до перемоги! Слава Україні!

 

З повагою

начальник Ніжинської районної військової адміністрації

Григорій Ковтун