back

Обережно! Африканська чума свиней

26 липня 2023

Сьогодні відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ніжинській районній державній адміністрації під головуванням начальника РВА Григорія Ковтуна.

Відповідно до інформації Ніжинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, в одному з домоволодінь Лосинівської селищної громади Ніжинського району зареєстровано випадок захворювання домашньої свині на африканську чуму свиней.

При дослідженні відібраних проб патологічного (біологічного) матеріалу Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи встановлено діагноз в свійської свині – африканська чума свиней (звіти про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 25.07.2023 № 007709 м.п.м./23).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів АЧС державна надзвичайна протиепізоотична комісія затвердила план заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання АЧС у приватному господарстві на території смт Лосинівка. Також своїм рішенням  визначила:

  • епізоотичним вогнищем (спалахом АЧС) приватне господарство в смт Лосинівка Ніжинського району;
  • зону захисту 3 км від епізоотичного вогнища (смт Лосинівка Ніжинського району);
  • зону нагляду 10 км з населеними пунктами: с. Лустівка, с. Погребець, с. Гармащина, с. Богданівка, с. Леонідівка, с. Вікторівка, с. Садове, с. Станція Лосинівка, с. Данина, с. Шатура від зовнішніх меж зони захисту.

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС відповідно до вимог чинної Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.

 Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней:

АЧС не становить небезпеки для людей.

На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині.

Резервуаром африканської чуми свиней у природі є дикі свині, від яких заражаються свійські.

Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою.

Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і, насамперед, у харчових продуктах, заражених вірусом африканської чуми свиней (наприклад, у копченій шинці – до 5 місяців).

Холод тільки консервує збудника.

Вкотре звертаєм увагу на те, як вберегти свиней від АЧС в індивідуальних господарствах населення.

З цією метою власникам тварин необхідно:

- утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях;

- не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани;

- не використовувати харчові відходи для годівлі тварин;

- не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми;

- проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання;

- регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині;

- обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням;

- постійно вести боротьбу з гризунами;

- забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини;

- не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;

- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;

- не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках;

- періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині;

- трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно чинного законодавства;

- не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;

- реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;

- при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини;

- обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.