back

Відбувся семінар-нарада з головами ТГ

18 липня 2023

Сьогодні, 18 липня, начальник Ніжинської районної військової адміністрації Григорій Ковтун провів семінар-нараду з головами територіальних громад Ніжинського району.

Участь в заході взяли: перша заступниця голови Ніжинської РДА Інна Горобей, начальник Ніжинського РТЦК та СП Володимир Якущенко, начальники чотирьох відділів РТЦК та СП району, представники ДСНС,  в.о. директора Ніжинської міськрайонної філії Чернігівського обласного центру зайнятості Олена Гуренко, фахівці Ніжинської РДА.

Під час засідання розглянули шість питань порядку денного, серед яких стан готовності та доступності для населення фонду захисних споруд цивільного захисту; стан мобілізації та військового обліку на території Ніжинського району;  аналіз виконання суспільно корисних робіт у громадах району за перше півріччя 2023 року; стан  виконання заходів в рамках Державної програми «Є відновлення»; питання про скасування положення постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» в частині автоматичного включення бюджетних установ до Реєстру споживачів постачальника «останньої надії», у разі відсутності діючого договору постачання природного газу; внесення змін до Бюджетного кодексу України відносно сплати місцевих податків (екологічного, земельного та за нерухоме майно) та забезпечення контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування Ніжинського району делегованих повноважень органів виконавчої влади.

Одне з ключових питань – питання щодо формування людських мобілізаційних резервів і комплектування нових та існуючих підрозділів Збройних Сил України.

Під час семінару-наради обговорили планові завдання на липень та підвели підсумки роботи за І півріччя 2023 року. Також особливу увагу звернули на проблемні питання та шляхах їх вирішення.

Під час засідання зазначили, що усього на обліку в районі перебуває 385 захисних споруд та найпростіших укриттів, які перебувають в різній формі власності. Зокрема на територіїх району 141 протирадіаційне укриття та сховище й 244 найпростіших укриттів. Починаючи з 2 червня, проводяться перевірки готовності та доступності укриттів.

Григорій Ковтун під час проведення семінару-наради наголосив, що у випадках відсутності реакції власників і балансоутримувачів до утримання і доступності захисних споруд та не приведення укриттів у відповідність, будуть направлятись відповідні матеріали до правоохоронних органів.

Також начальник Ніжинської районної військової адміністрації акцентував увагу голів територіальних громад на необхідності посиленої підготовки до опалювального сезону. Григорій Ковтун зазначив, що голови територіальних громад несуть повну відповідальність за продовольчу та безпекову ситуацію в громадах, тому підготовка до зими має бути вчасною та суттєвою.

Серед основних питань порядку денного – «єВідновлення». Варто зазначити, що в Україні з січня 2023 року працює Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації, до якого органи місцевого самоврядування вносять інформацію про пошкоджені об’єкти нерухомого майна, постраждалих та збитки, які було завдано в результаті ворожих атак.

З 10 травня в Україні стартувала програма «єВідновлення», у межах якої люди зможуть отримати кошти на ремонт їхніх домівок, які постраждали через війну.

Наразі програма сфокусована на відновлення житла, яке має незначні пошкодження. Подати заяву на допомогу можна в «Дії». Протягом місяця спеціальна комісія при громаді має ухвалити рішення щодо надання допомоги.