back

ТЕРИТОРІЯ N БЕЗ НАСИЛЬСТВА

07 червня 2023

У громадах Ніжинського району продовжено нагородження учасників конкурсу малюнків «Територія N без насильства».

 Водночас у межах цього проєкту, який реалізується за співпраці UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення» спільно з відділом культури, освіти, сім’ї, молоді та спорту Ніжинської районної державної адміністрації, тренерка Національної тренерської мережі ГО “Ла Страда-Україна”, психологиня, дійсна членкиня ГС “Національна психологічна асоціація” та асоційована членкиня Національної асоціації гештальт-терапевтів України Світлана Желєзняк провела психологічні тренінги із теми «Моя сім’я – територія без насильства» у Бахмацькій, Носівській, Бобровицькій, Лосинівській, Борзнянській, Дмитрівській і Плисківській громадах.

Сім’я має бути безпечною територією, де можна почувати себе комфортно і затишно, де панує любов і злагода, можна знайти захист від небезпек навколишнього світу. Але життя доводить, що реальна ситуація у сім’ї може бути дуже далекою від ідилії. Сім’я може бути і місцем, де розігруються невидимі, а іноді і видимі для оточуючих людські трагедії, місцем, де панує найжорстокіше поводження. Домашнє насильство дуже поширене, але ніколи не буває виправданим.

На жаль, у нашому суспільстві переважає думка, що проблеми жорстокого поводження із членами сімʼї є внутрішньою проблемою самої сімʼї і не потребують втручання суспільства, а тим більше держави. Але саме право на захист від насильства, особливо у сімʼї, є одним із найголовніших прав людини та дитини зокрема.

За основу психологічного тренінгу взято документальний фільм “Поруш тишу”, прем’єра якого відбулася 24 травня 2023 року у київському кінотеатрі «Жовтень». Основною темою є проблема насильства: домашнього та пов’язаного з війною. Фільм наголошує на важливості не замовчувати випадки насильства, а говорити про це та звертатися за допомогою.

Учасники/-ці кінотренінгу продовжили жваве обговорення переглянутого матеріалу. За допомогою групової роботи активізувалася рефлексія, розвивалася суб’єктність та відкритість стосовно власного та спостережуваного досвіду, підтримувалася здатність допомагати іншим.

Не мовчіть! Порушуйте тишу вже сьогодні.

За інформацією відділу культури, освіти, сім’ї, молоді та спорту