back

Державна програма єВідновлення: як отримати компенсацію на ремонт житла, пошкодженого через бойові дії

22 травня 2023

Про це детально розповіли під час брифінгу у пресцентрі Чернігівської ОВА перший заступник начальника ОВА Костянтин Мегем, в.о. начальника Управління містобудування та архітектури ОВА Сергій Куреня та голова Іванівської ТГ Олена Швидка.

Програма державної допомоги для відновлення житла, що зазнало пошкоджень внаслідок військової агресії рф, стартувала у травні. ЇЇ мета – надання компенсації для здійснення поточних і капітальних ремонтів досі не відновленого житла.

Для отримання компенсації  спершу слід подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно, якщо таке повідомлення ще не було подане. Це можна зробити на порталі чи в застосунку Дія, а також через ЦНАП чи нотаріусів.

Також потрібно відкрити спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-партнерів програми. Попередньо – це Монобанк, ПриватБанк, Сенс Банк, А-Банк, ПУМБ. Список банків поповнюватиметься в міру їх підключення до єВідновлення.

Наступний крок — подати заяву на компенсацію в Дії, після чого її розгляне спеціальна комісія, створена при органі місцевого самоврядування. На сьогодні від жителів області зареєстровано понад 700 таких заяв.

Згадані комісії проведуть огляд пошкодженого майна та внесуть дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна. Основне ж їхнє завдання – оцінити ступінь руйнувань та заповнити відповідний чек-лист. Саме на його основі розраховуватиметься розмір допомоги.

Нагадаємо, наразі в області триває процес формування таких комісій. Громадам для пришвидшення процесу запропоновано внести зміни до положень про комісії, яка раніше створювалися для огляду об’єктів, пошкоджених внаслідок збройної агресії. У складі комісії тепер має бути представник правоохоронних органів. Дозволяється залучення й інших фахівців з експертних, будівельних та проєктних організацій. Також потрібно визначити відповідальну особу, яка вноситиме дані до Реєстру пошкодженого та знищеного майна, й надіслати в Дію офіційного листа з контактними даними для верифікації в системі.

«На сьогодні лише 7 територіальних громад області створили комісії про надання компенсацій: Іванівська, Олишівська, Новобасанська, Талалаївська, Семенівська, Городнянська та Березнянська. ОВА постійно підтримує зв’язок з громадами та надає методичні рекомендації щодо роботи в цьому напрямку», – зазначив Костянтин Мегем та додав, що громадам необхідно активізувати роботу зі створення профільних комісій.

Іванівська територіальна громада — одна з найбільш постраждалих в області. На її території пошкоджено – 1804 об’єкти. За словами голови ТГ Олени Швидкої, відповідна комісія у громаді вже створена та проведе перше засідання найближчими днями. Тут жителі наразі подали майже 70 заявок на отримання компенсацій.

Необхідну інформацію про програму єВідновлення можна отримати на сайті послуги, а також на офіційних онлайн-ресурсах Міністерства  розвитку громад, територій та інфраструктури.

Крім того, додаткову інформацію можна отримати, звернувшись на спеціальну урядову гарячу лінію 1545, а також до служби підтримки Дії.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації