back

14 травня - День матері

12 травня 2023

У другу неділю травня в українських родинах відзначають найбільш зворушливе для кожного серця свято – День матері. Цьогоріч свято Матері припадає на 14 травня. Це свято – особливе, сповнене щирим почуттям безмежної любові, глибокої вдячності і шани до жінки-матері. 

У цей день хотілося б згадати про тих матерів, любові і піклування яких вистачає не лише для власних дітей, а і тих дітей, які волею долі залишилися без батьків, без батьківського піклування. Це прийомні матері, матері-вихователі дитячих будинків сімейного типу, опікуни, піклувальниці, усиновлювачі, матері-вихователі патронатних сімей.

На сьогодні у Ніжинському районі нараховується 338 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Значна частина з них зростає в сім’ях, а саме:

- 60 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування виховуються у 33 прийомних сім’ях (найбільше з них у Бобровицькій громаді – 9 сімей, Бахмацькій - 6 сімей, Носівській - 5 сімей, Мринській - 4 сім’ї);

- 16 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування  виховуються у 3 дитячих будинках сімейного типу (Бобровицька, Вертіївська, Комарівська громади);

- 156 сімей опікунів/піклувальників стали домівкою для 206 дітей вищезаначеної категорії;

- 4 дитини, які перебувають у складних життєвих обставинах, отримали тимчасовий прихисток у 2 сім’ях патронатних вихователів (Бахмацька та Борзнянська громади).

Дев’ять  сімей,  мешканців сільських громад району,  взяли до себе  на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  на правах рідної дитини, тобто усиновили. Зберігаючи таємницю усиновлення, ми не можемо назвати прізвища цих людей, але з впевненістю можемо сказати, що завдяки їх любові, гуманності і милосердю діти знайшли матір та батька, щасливу родину, сімейний затишок.

          Святкування Дня матері – це чудова можливість ще раз висловити свою вдячність жінкам-матерям за все, що вони роблять, за їх любов і розуміння. Адже щира усмішка мами здатна відвести від дитини будь-яку печаль та складнощі життя, і куди б не закинула доля, ми все одно знаємо, що десь там далеко мама хвилюється за нас і завжди чекає на повернення своєї дитини.

У цей передсвятковий день, дорогі Матері, прийміть слова вдячності, любові і пошани! Здоров’я вам, спокою – у ваші домівки й Божого благословення – у родини. А Україні-матері – мирного неба й подальшого розквіту!