back

14 травня Україна відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

13 травня 2023

І тому ми повинні знати про цих хороших людей,

які допомагали євреям під час Голокосту.

Ми повинні вчитися у них і пам’ятати їх з вдячністю і надією

Професор Елі Візель, лауреат Нобелівської премії

 

Під час Голокосту корінне населення різних країн відносилось до євреїв по-різному – від байдужості до ворожості. Більшість байдуже спотерігало за тим, як їх сусідів арештовували та вбивали.  Були і такі, які співпрацювали з нацистами, інші наживалися за рахунок конфіскованого єврейського майна. Але і в жорстокому несправедливому світі ще залишилися світлі люди. Саме ця невелика кількість людей з дивовижною мужністю зберігали найкращі людські якості.

Одна з основних задач Яд Вашем – від імені держави Ізраїль і всього єврейського народу подякувати тим неєвреям, які ризикуючи своїм життям, рятували євреїв під час Голокосту. Так написано в Законі про створення Яд Вашем, прийнятий Кнессетом в 1953 році. Критерії присвоєння звання Праведник народів світу тим небагатьом, хто допомагав євреям в найскладніші для них часи були визначені  в 1963 році. Тоді ж і почала працювати Комісія, яку очолював суддя Верховного суду Ізраїлю, яка розглядає кожний конкретний випадок, приймає рішення й несе повну відповідальність за присвоєння цього звання. Визнані отримують медаль і Почесну грамоту, а їх імена увіковічуються в Яд Вашем на Горі Пам’яті в Єрусалимі.

Визнані Яд Вашем Праведники народів світу – це вихідці з 44 країн; серед них християни всіх конфесій і мусульмани, віруючі і атеїсти, чоловіки та жінки, люди всіх професій, освічені професіонали і неграмотні селяни, багаті і бідні. Єдине, що їх об’єднує, бажання в жорстоких умовах терору зберегти найкращі людські якості.

2 лютого 2021 року Верховна Рада України  прийняла Постанову, якою встановила 14 травня як день пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Станом на 1 січня 2022 року 2691 громадянин України удостоєний Державою Ізраїль звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту.

Серед них двоє – з Ніжинщини: Жованік Ганна м. Бахмач (визнана 15 лютого 1999 року) та Петренко Устина с. Шатура (визнана 22 березня 1998 року).