back

Григорій Ковтун вшанував учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого 2023

Сьогодні, 15 лютого, з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 34-ї річниці виведення військ з Афганістану відбулись меморіальні заходи в м. Бахмач.

Начальник Ніжинської районної військової адміністрації Григорій Ковтун взяв участь у покладанні квітів до пам’ятного знаку загиблим воїнам-афганцям, до могили «Народного Героя України» Ю.Ю. Бутусова та до пам’ятного знаку на площі Героїв Майдану.

Аби вклонитися мужності воїнів-інтернаціоналістів і вшанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання до меморіалів прийшли небайдужі мешканці Бахмацької ТГ.

15 лютого 1989 року, закінчилася одна з трагічних сторінок другої половини ХХ століття – війна в Афганістані. Вона тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року – 3340 днів (дев’ять років, один місяць, дев’ятнадцять днів). Кожен четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані — наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану — українець. За роки Афганської війни Чернігівщина втратила 118 військовослужбовців, Ніжинщина, включаючи колишній Бахмацький, Бобровицький, Борзнянський та Носівський райони – 27.

Та війна, спричинена московським режимом, забрала тисячі життів українців. Пройшов час і московські загарбники розпочали війну проти України. З початку АТО в 2014 році одними з перших до лав Збройних Сил України для захисту територіальної цілісності держави виступили наші ветерани-афганці. Вони, маючи безцінний бойовий досвід, без вагань пішли захищати життя кожного з нас. Вони й нині активно допомагають в обороні нашої країни – серед них мужні воїни, мудрі командири, наставники, які діляться бойовим досвідом. Бо їхні знання в наших реаліях – це скарб.

24 лютого, коли росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію України воїни-інтернаціоналісти знову взяли в руки зброю. І вже майже рік захищають цілісність та свободу держави.

«Шановні учасники бойових дій! Ви, як ніхто, знаєте справжню ціну війни, як ніхто вмієте з гідністю зустрічати кожен новий день нашого буремного життя, усвідомлювати свою відповідальність за долю майбутніх поколінь. Я висловлюю вам щиру вдячність за великий подвиг, за відвагу та честь. Та щиро поділяю весь біль втрати з тими, чиї рідні не повернулись з війни. Віддаємо шану всім учасникам бойових дій!», - звернувся Григорій Ковтун до воїнів-інтернаціоналістів під час меморіальних заходів.

Сектор інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації