back

26 листопада Україна і світ вшанують пам’ять жертв Голодомору-геноциду

24 листопада 2022

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років. У 2022 році День пам’яті жертв голодоморів припадає на 26 листопада.

Через дев’ять десятиліть після Голодомору проти українців знову застосовують методи геноциду. Майже дев’ять місяців повномасштабної війни засвідчили: здійснюючи вторгнення, росія має на меті знищити українську націю, ідентичність, культуру, мову – окупанти вбивають і депортують українців, руйнують міста, спалюють українські книжки.

У 1932-1933 роках комуністичний тоталітарний режим, попередник путінського рашизму, вчинив в Україні злочин геноциду – Голодомор. Зумисно створений голод убив мільйони українців, а долі тих, хто вижив, скалічив. Сьогодні росія переслідує ту саму мету, що й під час Голодомору 1932-1933 років – геноцид українського народу. Сталін для організації геноциду вдався до тотальної конфіскації харчів, блокади, посилення терору, а  путін застосовував повномасштабне військове вторгнення. За ним як складові геноцидної політики почались масові вбивства, умисні напади на укриття, шляхи евакуації та гуманітарні коридори, бомбардування житлових районів, сексуальне насильство, блокада, а також насильницьке переміщення українців, зокрема дітей.

Увесь світ повинен пам’ятати злочин сталінського геноциду та його жертв. Наша  єдність є запорукою нашої перемоги. Ми маємо власну державу та Збройні сили, підтримку світу, військову, фінансову, дипломатичну допомогу, і найголовніше – згуртованість народу, тому ми вистоїмо й переможемо.

Цього року ми вшановуватимемо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни росії проти України, яка супроводжується геноцидними практиками проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива. Ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані. В умовах повномасштабної війни один із ключових способів вшанувати пам’ять убитих голодом – долучитися до акції «Запали свічку» та закликати українців і людей з усього світу засвітити вогник у кожній домівці як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу України й готовності докласти зусиль, щоб геноциди не повторювались. » – наголосили в Українському інституті національної пам’яті.

Загальнонаціональна хвилина мовчання пройде 26 листопада о 16:00.

За матеріалами Українського інституту національної пам'яті