back

Усиновлення дитини стає простішим

15 вересня 2022

Від 9 вересня, на порталі Дія запрацювала нова послуга – усиновлення: реєстрація кандидатом. Тепер українці, які хочуть усиновити дитину, можуть подати заяву онлайн. Про це повідомляє Міністерство та Комітет цифрової трансформації України.

Під час війни багато дітей опинилися без родини, а складнощі в усиновленні залишилися. Цифровізація прибирає більшість цих проблем та значно спрощує шлях до батьківства.

Щоб подати заяву про усиновлення дитини необхідно:

  1. Зареєструватися або авторизуватися на порталі Дія.
  2. Обрати послугу у списку.
  3. Заповнити базові дані про шлюб та чоловіка/дружину, фактичну адресу проживання та про дитину, яку ви хочете усиновити: стать, вік тощо.
  4. Дочекатися отримання даних з реєстрів – близько 15 хвилин.
  5. Продовжити заповнювати заяву – завантажте потрібні документи, перелік яких визначається за заповненими відомостями та отриманими з реєстрів даними.
  6. Підписати заяву електронним підписом та надіслати її на опрацювання.

Подання заяви триває не більше 30 хвилин, а сама послуга безоплатна. 5 робочих днів служба у справах дітей перевірятиме заяву. Після схвалення заяви співробітник служби обстежить житло, щоб зрозуміти, чи можна в ньому жити дитині. Якщо все добре, то потенційних батьків, які хочуть всиновити дитину, направлять на навчання з метою подальшої реєстрації кандидатами.