back

Неухильно дотримуйтесь правил поведінки з ВНП, боєприпасами та зброєю!

05 вересня 2022

В умовах воєнного стану в Україні випадки травмування цивільного населення боєприпасами чи зброєю неоподинокі. На жаль, від необережного поводження з ВНП страждають як дорослі, так і діти.

Тому, нагадуємо, що на період воєнного стану заборонено відвідувати ліси та зелені зони поза межами житлових масивів. Частина лісових територій була зоною бойових дій, там можуть залишатись вибухонебезпечні предмети. Це несе ризики не лише для громадян, але й для вогнеборців у разі пожежі.

Наголошуємо, що всі міни та боєприпаси, які не розірвалися, становлять смертельну небезпеку.

Якщо ви виявили вибухонебезпечний предмет:

  1. Не беріть його в руки.
  2. Не переносьте, не зсовуйте з місця, не перекочуйте.
  3. Не витягайте з землі.
  4. Не намагайтеся розібрати.
  5. Не розводьте багаття поруч.

Що необхідно робити при виявленні вибухонебезпечного предмета:

  1. Зберігайте спокій та не панікуйте.
  2. Зупиніться, позначте місце знахідки підручними предметами.
  3. Відійдіть тим самим шляхом, яким рухались, на безпечну відстань та негайно викличте рятувальників 101, поліцію 102 або повідомте про знахідку військових.

Також запам’ятайте та неухильно дотримуйтесь правил поводження зі зброєю та боєприпасами!

  1. Нікому не передавайте свою зброю.
  2. Під час тренувань ніколи не залишайте свою зброю.
  3. Завжди поводьтеся зі зброєю так, нібито вона заряджена.
  4. Ніколи не направляйте зброю на предмет, або на істоту, яку не збираєтеся знищити.
  5. Не тримайте палець на спусковому гачку без потреби. Палець на спусковий гачок кладеться лише після того, як ви прийняли рішення здійснити постріл і зайняли положення для стрільби. Після закінчення стрільби палець з гачка прибирається.
  6. Зброя знімається з запобіжника лише на вогневому рубежі після прийняття рішення про початок стрільби.
  7. Перед початком стрільби завжди чітко оцінюйте напрямок ведення вогню. Переконайтеся, що під ваш вогонь не потраплять предмети, або істоти, знищити яких ви не збираєтеся. Потрібно оцінити поле, яке знаходиться перед вашою ціллю, так і поле, що знаходиться поза ціллю.
  8. Безпека при стрільбі забезпечується чіткою організацією, безумовним виконанням вимог Курсу стрільб і встановлених заходів безпеки, високим станом дисципліни осіб рядового та начальницького складу.
  9. Особи, які не засвоїли «заходів безпеки», до стрільб і забезпечення стрільб не допускаються. 
  10. Перед початком стрільб необхідно ретельно оглянути територію стрільбища (тиру). Під час проведення стрільб на стрільбищі виставити спостерігача, оточення, призначити старшого оточення, вказівників мішеней, провести їх інструктаж і розвести по місцях виконання обов’язків, перевірити зв’язок з ними. 
  11. Дозвіл на відкриття вогню дає керівник стрільб. Вести вогонь у тирі (на стрільбищі) дозволяється тільки після сигналу «Вогонь». Стрільба припиняється по команді «Відбій» або «Стій! Припинити вогонь». Від команди «Відбій» до команди «Вогонь» забороняється будь-кому знаходитись на вогневому рубежі, підходити та торкатися зброї і боєприпасів, що там знаходяться. 
  12. Ведення вогню повинно бути терміново припинено кожним стріляючим самостійно або по команді керівника у випадках:  — появи людей, машин, тварин у зоні вогню, низько літаючих літаків чи вертольотів над районом стрільб; — підняття білого прапора (включення білого ліхтаря) на командному пункті;  — виникнення пожежі від стрільби; — втрати орієнтиру під час нічних стрільб.

Категорично забороняється:

  • виймати зброю з кобури без дозволу керівника стрільб;
  • направляти зброю (незалежно від того, заряджена вона чи ні) в бік людей та місць, де вони можуть з’явитися;
  • заряджати зброю бойовими чи холостими патронами до команди керівника стрільб;
  • відкривати і вести вогонь без команди керівника стрільб, у небезпечних напрямках, з несправної зброї та коли піднято білий прапор (ліхтар) на командному пункті стрільбища (тиру);
  • залишати зброю на рубежі відкриття вогню.

Після закінчення стрільб категорично забороняється:

  1. При поводженні з вогнепальною зброєю безпідставно направляти ствол у бік людей, транспорту, будинків, інших будівель та споруд. В разі необхідності вогнепальна зброя повинна бути спрямована на поверхню, яка зможе прийняти кулю, наприклад: у землю, стовбур дерева, кулеуловлювач або вверх під кутом 45–60°.
  2. Залишати зброю без нагляду, де б це не було, а також передавати її іншим особам.
  3. Користуватись без необхідності чужою зброєю та зброєю, навички поводження з якою відсутні.
  4. Проводити чистку зброї бензином та іншими легкозаймистими речовинами, а також абразивними матеріалами, палити під час чистки.
  5. Без необхідності палець не повинен знаходитись на спусковому гачку.
  6. У всіх випадках, не пов’язаних зі стрільбою, запобіжник повинен бути в положенні «запобігання» .
  7. Для попередження роздуття або розриву ствола під час стрільби забороняється затикати або закривати чимось канал ствола.
  8. При поводженні з патронами не допускати пошкоджень, берегти їх від ударів, вологи, забруднення і т.ін.

Правооохонці ще раз нагадують власникам зброї правила  її зберігання та перенесення.

Мисливська вогнепальна (газова) зброя повинна зберігатися по місцю постійного проживання в металевому сейфі (ящику) спеціально виготовленому для зберігання зброї, що закривається внутрішнім замком. Сейф (ящик) для зберігання зброї повинен бути прикріплений до підлоги або стінки. При цьому зброя має бути в розрядженому стані. Ключі від сейфа зберігаються особисто у власника зброї, або в надійному місці, виключаючи доступ до зброї будь-яких сторонніх осіб (в тому числі близьких родичів).

Під час перенесення або перевезення вогнепальна зброя має бути у розрядженому стані (для напівавтоматичної зброї відсутність патрона в патроннику).

У всіх випадках під час перенесення або перевезення зброї, боєприпасів до неї, власник зобов’язаний мати при собі дозвіл органу внутрішніх справ на право зберігання зброї.

Категорично забороняється: — передавати зброю іншій особі.

Суворо дотримуйтесь правил поводження зі зброєю, щоб не допустити скоєння нещасних випадків із застосуванням вогнепальної зброї .

Зброя жартів не любить, помилок не пробачає!