back

30 серпня – Міжнародний день жертв насильницьких зникнень

31 серпня 2022

Росія використовує зникнення як ще один метод ведення війни.

💬«Велика кількість людей, які, за повідомленнями, насильно зникли в Україні в результаті вторгнення Росії в лютому викликає тривогу. Ця огидна практика повинна припинитися», – заявила Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович напередодні пам’ятної дати (bit.ly/3pPmwho).

Комісарка РЄ з прав людини оприлюднила Меморандум про порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права внаслідок повномасштабного російського вторгнення: https://rm.coe.int/-/1680a7390c. У документі йдеться і про насильницькі зникнення: від початку вторгнення повідомлялось про сотні випадків насильницьких зникнень, викрадень українських громадян, зокрема представників місцевої влади, громадських активістів, ветеранів, волонтерів, правозахисників, журналістів на тимчасово окупованих територіях України. Серед зниклих безвісти є й діти.

Ось лише окремі цифри:

🔺 Національна поліція України зареєструвала понад 9000 заяв про зникнення (це дані на кінець травня).

🔺 Органи влади в Україні зафіксували близько 800 випадків порушення права на свободу, які можуть стосуватися більш ніж однієї жертви.

🔺 Українські громадські активісти повідомили Комісарці про щонайменше 459 випадків свавільного позбавлення цивільних свободи. 100 жертв згодом були звільнені.

🔺 У Київській області російські військові викрали 12 посадовців органів місцевої влади і тимчасово замінили їх на інших осіб. Деякі з потерпілих були звільнені з полону за кілька днів або тижнів. Багато хто зі звільнених повідомив, що їх допитували, катували чи жорстоко поводилися.

🔺 Під час відступу росіян щонайменше 300 цивільних із Київщини й Сумщини вивезли на територію Білорусі й Російської Федерації. Декого згодом повернули до України. Звільнені стверджували, що зазнали жорстокого поводження або ж їм відмовляли у наданні медичної допомоги.

За матеріалами Українського інституту національної пам'яті