back

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА. Радіаційна ситуація в Україні 29 серпня (10-00) 2022 року

29 серпня 2022

І. Радіаційна ситуація за 29 серпня (10-00) 2022 року на території України за показниками, які отримуються Національною гідрометеорологічною службою (НГМС) ДСНС України на радіометричній мережі спостережень, а також за доступними даними автоматизованих систем радіаційного моніторингу АЕС України – відокремлених підрозділів ДП «НАЕК «Енергоатом», ДП “Чорнобильська АЕС” та ДСП «Екоцентр», залишалася стабільною.

За наявними даними показники рівня радіаційного фону довкілля у зонах спостереження АЕС порівняно з середньомісячними величинами не виходили за межі точності їх визначення. Підвищень радіаційного фону на цих територіях не зафіксовано. Дані НГМСУ з постів, розташованих у 100-км зонах впливу АЕС України, не виявили істотних змін радіаційного фону у цих зонах за звітний період.

ІІ.I. Радіаційна ситуація навколо Рівненської АЕС, Південно-Української АЕС, Хмельницької, Чорнобильської АЕС, Запорізької АЕС та ЗВ ЧАЕС за даними НГМС у 100-км зоні навколо АЕС, залишалася стабільною, перевищень не зафіксовано, а зміни, які фіксувалися АСКРС ЗВ ЧАЕС, Чорнобильської, Рівненської, Хмельницької АЕС та ПУАЕС перебували в межах звичних коливань вимірюваних величин ПЕД. Впродовж останньої доби надходження даних вимірювань АСКРС, як із зони спостереження так і даних вимірювань параметрів по викидам із вентиляційних труб реакторів ЗАЕС надходили регулярно, але інформація і далі по ряду параметрів викликає сумніви у її достовірності, оскільки суттєво відрізняється від довоєнного періоду. Шляхи для перевірки цієї інформації у УкрГМЦ відсутні.

IІ.2. За WRF, розрахованим на основі глобального прогнозу погоди NOAA, в ЦПНРА УкрГМЦ виконано моделювання переміщення атмосферних мас-носіїв продуктів викиду АЕС у разі умовної радіаційної аварії (УРА) від АЕС України впродовж 72 годин (проте, оскільки у цій довідці картографічна візуалізація поширення атмоcферних мас згідно вибраної моделі поширення викидів АЕС обмежується сферичною трапецією, межі якої віддалені на 800км від джерела викиду в кожну із сторін вздовж паралелі та меридіану, на схемі, яка відтворюватиме розраховані масштаби поширення в атмосфері викидів з АЕС, часовий інтервал, за який візуалізуються наслідки може бути меншим ніж 72 години), треба зазначити також, що для більш повної оцінки наслідків РА необхідно виходити за межі регіональної сітки розрахунків з використанням глобальної моделі для сітки щонайменше 2000км х 2000км.

ІІ.2.1. Розрахунок умовного викиду з 9:26 (Київ) 28/08/2022 і з тривалістю умовного викиду 15 годин показує, що під впливом західних вітрів, повітряні маси можуть транспортувати викиди ЗАЕС (в наслідок УРА), над територією Запорізької, Дніпропетровської, Луганської та Донецької областей. Очікується, що через 24 години потенційно небезпечні пов.маси будуть перебувати на території росії та тимчасово окупованого Криму. А через 56 годин досягнуть територій Болгарії та Туреччини. Прогноз поширення атмосферних мас з викидами ЗАЕС як наслідок УРА за 71 годину. Час прибуття хмари. Швидкість поширення забруднення у годинах. Розрахунок умовного викиду з 09:26 (Київ) 29/08/2022. Тривалість умовниго викиду 15 год.

Результат моделювання просторового розподілу наслідків УРА на ЗАЕС (структура поля опромінення щитоподібної залози дітей до 12р. радіонуклідами йоду ) Дози представлено у міліЗівертах. Розрахунок умовного викиду ЗАЕС з 09:26 (Київ) 29/08/2022. Тривалість умовного викиду 15 год.

За наявною інформацією змін радіаційного стану в районі розміщення ЗАЕС станом на 10:00 (Київ) 29/08/2022 не сталося.

Директор УкрГМЦ                                                                          Микола КУЛЬБІДА