back

Корюківська трагедія — наша біль і пам’ять

26 лютого 2013

Однією із найважливіших складових державної політики національної пам’яті України є увічнення пам’яті жертв нацистського масового терору на окупованій території у 1941—1944 роках. Забезпечення належної данини пам’яті загиблим від рук гітлерівців співвітчизникам сприятиме формуванню гуманістичної атмосфери у житті українського суспільства, поваги до українського народу серед міжнародної спільноти та реалізації вимог Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років».

1—2 та 9 березня 1943 року каральний загін гітлерівських окупантів знищив у селищі Корюківка (з 1957 року має статус міста) Корюківського району Чернігівської області близько 7000 мирних мешканців.

Трагедія Корюківки нині є найстрашнішою, за кількістю одночасних жертв, із відомих розправ нацистів в Україні та на окупованій території СРСР, одна з найбільших у Європі під час Другої світової війни. Розправа над безневинними людьми у Корюківці (майже 7000 осіб) за кількістю жертв перевищує білоруську Хатинь (149 осіб), чеське Лідице (320 осіб), французький Орадур-сюр-Глан (642 особи) — всесвітньо відомі символи злодіянь проти людяності в Другій світовій війні в Європі.

Йдучи назустріч зверненням голови Корюківської райдержадміністрації, громадських організацій району, очевидців Корюківської трагедії до центральних органів виконавчої та законодавчої влади 22 вересня 2011 року був підписаний Указ Президента України «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії». З моменту виходу Указу Президента органам влади області вдалося зробити досить значний внесок у збереження пам’яті невинної загиблих жителів Корюківки. Зокрема проведено комплекс дослідницьких робіт з вивчення трагічних подій періоду фашистської окупації України 1941—1944 років, забезпечено видання відповідної науково-документальної та науково-популярної літератури, у грудні 2012 року була проведена робота щодо створення документального фільму про Корюківську трагедію.

Нині громадськість України та зарубіжних держав практично нічого не знає про цю трагедію. До цього часу жалобні заходи проводились тільки на рівні міста Корюківки та однойменного району, що не відповідає ролі і місцю події в історії Другої світової війни.

Проведення 1 березня 2013 року жалобних заходів до 70-х роковин Корюківської трагедії на державному рівні стане не тільки актом відновлення історичної справедливості щодо жертв страшного злочину в окремому населеному пункті, а також всіх знищених карателями населених пунктів в Україні.

В Україні донині відсутній вітчизняний меморіал з вшанування пам’яті жертв понад 300 населених пунктів України, знищених гітлерівськими окупантами. Створення у м. Корюківка Меморіального комплексу з вшанування пам’яті жертв понад 300 населених пунктів України, знищених гітлерівськими окупантами є важливим вітчизняним символом увічнення пам’яті жертв нацистського масового терору на окупованій території у 1941—1944 роках та одним із найважливіших складових державної політики національної пам’яті України.

На виконання Указу Президента України В. Ф. Януковича «Про заходи у зв’язку з 70-річчям Корюківської трагедії» 1 березня 2013 року у м. Корюківка пройдуть жалобні заходи до 70-х роковин Корюківської трагедії. У рамках заходів буде здійснено покладання квітів до Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківки від німецько-фашистських загарбників. На місці будівництва майбутнього Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами буде проведено скорботний мітинг у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії 1943 року, під час проведення якого відбудеться закладання капсули у фундамент Меморіального Хреста І-ї черги будівництва Меморіального комплексу, поминальна літія та перепоховання останків жертв Корюківської трагедії 1943 року. Крім того, у приміщенні Корюківської районної державної адміністрації відбудеться презентація видань до 70-их роковин Корюківської трагедії.