back

Янукович провів "Діалог із країною"

25 лютого 2013

Сьогодні минає третя річниця від дня інавгурації Президента України Віктора Януковича. З цієї нагоди 22 лютого 2013 року Президент провів чотиригодинний телеміст "Діалог з країною", що транслювався в ефірі шести телевізійних каналів. Під час спілкування із журналістами у студії та пересічними громадянами, що "підключалися" до студії із різних міст та селищ України, президент зробив низку заяв щодо внутрішньої та зовнішньої політики України.

Realpolitik по-українськи

"Ми сьогодні, як кажуть, не просто шукаємо, ми бігаємо по світу і шукаємо можливостей. Як кажуть, вовка ноги кормлять", - заявив президент, наголосивши, що за цих умов по-іншому працюють і українські дипломати, і українські експортери.

Віктор Янукович також заявив, що пріоритетом в економічній політиці має стати розвиток внутрішнього ринку, аби українська економіка не була настільки залежною від зовнішньої кон'юнктури, особливо, коли вона є несприятливою.

Водночас президент наголосив, що "експорт - це найбільш реальна можливість швидко підняти рівень економіки", тоді як за рахунок внутрішнього ринку "ми можемо лише трошки підняти економіку".

При цьому Віктор Янукович нагадав, що нині українська економіка на 60% залежить від експортних надходжень, а відтак, коли ці надходження скоротилися під час кризи, скоротилися і темпи зростання української економіки.

Відокремити спорт і молодь від освіти

Президент також заявив про плани відновити міністерство спорту, відділивши його від міністерства освіти.

Говорячи про міністерство освіти науки, молоді та спорту, пан Янукович сказав, що його слід розділити на два різних міністерства, як це було до 2010 року.

"Я зараз публічно говорю про те, що бачу великий недолік, який стався. Я визнаю ту помилку, коли ми об'єднали міністерство спорту з міністерством освіти. Я приймаю зараз рішення, і вперше я про це кажу - ми відокремимо спорт і молодь від освіти" , - сказав він.

Міністерства було роз'єднано під час адміністративної реформи. Тоді ж, у 2010 році, президент створив Державну службу інтелектуальної власності і Державну службу молоді та спорту України.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту від 2010 року очолює Дмитро Табачник.

Тимошенко і Луценко

Запитання про екс-прем'єра Тимошенко прозвучало від журналістів, які хотіли знати, що мав на увазі президент, коли на зустрічі з польським президентом сказав, що скоро в питанні Тимошенко і Луценка буде знайдено компроміс.

"Я свідомо не коментую ці питання для того, щоб не перевищувати свої повноваження, я не можу тиснути на суд. Але такі питання, як створення умов, як, наприклад, виникло питання зняття відеокамер у палаті Тимошенко. Я б прибрав ці камери, щоб вони не дратували нікого", - звернувся президент до чиновників.

"Якщо мене чують ці працівники, я б дуже хотів би, щоб вони це зробили", - сказав президент.

Віктор Янукович також прокоментував ситуацію з колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком, який ув'язнений в Менській виправній колонії.

"Про Луценка я сказав неодноразово. Незважаючи на те, що він неодноразово висловлювався у різкій формі, і на мою адресу. Але мені кидатись з кулаками не треба", - сказав президент.

"Можливо, касація вплине на це рішення. І коли дійде черга президента, я буду на це питання дивитися", - зазначив Віктор Янукович.

За словами президента, в жодній країні світу нема практики запроваджувати законодавчі зміни "під одну людину".

"Є загальні правила. Рух повинен бути з двох сторін. Якщо Тимошенко невинна і суд це визнає – будь ласка. Якщо винна – хай заплатить ті кошти, на яку суму збитків вона нанесла державі. Мова не йде про Тимошенко, мова йде про будь-кого", - сказав президент.

Заявка на Євро-2020

Україна подасть до УЄФА заявку з метою стати однією з країн-господарів чемпіонату Європи з футболу 2020 року, сказав під час телемосту Віктор Янукович.

"Одне з міст України було б непогано, щоб приймало там участь", - сказав він.

"Офіційно ми зробимо таку заяву і будемо приймати участь (у конкурсі на право приймати матчі чемпіонату - ред.). Це буде конкуренція велика, але нічого", – сказав Віктор Янукович.

Раніше повідомлялося, що чемпіонат Європи з футболу 2020 року проводитиметься одразу у кількох містах різних країн континенту, остаточний список яких наразі не визначено.

Президент також повідомив, що очолив Організаційний комітет з підготовки України до

Чемпіонату Європи з баскетболу у 2015 році.

"Сьогодні вже почалась робота. Практично роботи вже розпочаті по шести містах. Підключені інвестори", - сказав Віктор Янукович.

Чемпіонат Європи з баскетболу 2015 року проходитиме в шести українських містах: Харкові, Одесі, Львові, Донецьку, Дніпропетровську та Києві, повідомив раніше віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул.

Євробаскет-2015 триватиме 20 днів. За цей час відбудеться 90 матчів, в яких змагатимуться 24 національні збірні з Європи.

"Хата" Європейського енергетичного товариства скраю?

Віктор Янукович вкотре заявив, що Україна не бачить переваг від свого членства у Європейському енергетичному співтоваристві. При цьому він наголосив, що мова не йде про будівництво Північного потоку, оскільки воно розпочалося ще до того, як Україна стала членом співтовариства.

Але, за словами українського президента, Україна очікувала жорсткішої реакції з боку Європи, коли розпочалося втілення другого маршруту транспортування російського газу, що має оминути Україну - Південного потоку:

"Коли Росія нам пред'явила рахунок на 7 мільярдів доларів штрафних санкцій, ніхто не відреагував ніяк. Тиша. Дивились, і думали, що наша хата з краю. Ми відмовилися платити, зараз ведемо переговори, але ведемо їх на одинці. Ми не бачимо ефекту від вступу до енерготовариства, його просто немає. Йдуть розмови, а після розмов немає ніяких дій", - заявив Віктор Янукович, не уточнюючи, чи означає це, що Україна вийде із товариства.

Качати газ і з Росії, і з Європи

Президент України вважає, що можливість зниження ціни на газ залежить від диверсифікації джерел його надходження. "

Диверсифікація дозволить змінити фактичні відносини споживача і виробника. Якщо сьогодні виробник диктує ціни, то скоро ціни диктуватиме споживач", - заявив президент.

Відтак, не дивною виглядає і нова "багатовекторність" Києва в питанні імпорту газу:

"Ми знайшли шлях поставок газу із Європи. З компанією RWE ми уклали контракт на 5 мільярдів кубометрів, і потихеньку, як кажуть, качаємо цей газ. І це лише перший крок", - заявив Віктор Янукович, одразу ж згадавши і про інший вектор, - "Нам реально відновити, разом із Росією, нормальні стосунки у газовій сфері. Реально. І ми над цим також працюємо. Ми не втрачаємо надії".

Туркменистан - "бачити далеко, якомога подальше"

Відповідаючи на запитання про реальні можливості імпорту туркменського газу, і, зокрема, можливості його транспортування до України територією Росії, Віктор Янукович заявив, що Київ шукатиме будь-яких шляхів диверсифікації поставок, але додав, що "я би не перебільшував зараз можливості наші, і можливості Туркменистану".

"Басейн Каспійського моря - складне питання між країнами цього регіону, і ми не дуже впливаємо на це питання. Скільки себе пам'ятаю, є багато розмов про трубопроводи із цього регіону, але досі нічого не побудувалося", - заявив Віктор Янукович.

При цьому, як вважає президент, "треба бути реалістами і розраховувати на власні сили", а також "завжди бачити далеко якомога подальше".

ГТС не продається, але може бути орендована

Віктор Янукович підтвердив, що нині Київ веде переговори щодо майбутнього використання української ГТС, яка, за його словами, навряд чи буде продана.

"Зараз ми впритул підійшли до рішення. Скоріш за все, ми трубу продавати не будемо нікому. Скоріш за все, вона (ГТС – ред.) залишиться в державі", - сказав він.

Водночас президент не виключив передачі газотранспортної системи в оренду, якщо орендної плати вистачатиме на її утримання, а також за умови отримання Україною гарантій транспортування цією системою відповідних обсягів газу.

Таку гарантію, за словами Віктора Януковича, нині може дати лише Росія:

"Нам треба думати, як експлуатувати нашу ГТС. І крім Росії, нам ніхто не дасть гарантії прокачки реальних обсягів газу", - заявив президент.

Остаточне рішення, за словами Віктора Януковича, має бути ухвалене у перші половині поточного року.

"Коли ми знайдемо тут консенсус, коли ми побачимо, що це все забезпечено – ми будемо готові до прийняття цього рішення", – сказав Віктор Янукович.

Ціна на газ для населення і промисловості не зміниться

"Ви можете бути впевнені, що, у тому числі з вашою допомогою, ми ціну на газ ні для населення, ні для промисловості підвищувати не будемо", - сказав Віктор Янукович.

При цьому український президент наголосив, що ціна на газ, яку платить Україна Росії, є найвищою у світі.

А збитки, як каже Віктор Янукович, від різниці між цією ціною та ціною, за якою цей газ продається на внутрішньому ринку, становлять 500 млн. доларів щомісячно, які покриваються "Нафтогазом".

"Діалог з країною"

У п’ятницю президент України Віктор Янукович провів у телемості "Діалог з країною" з нагоди третьої річниці своєї інавгурації. Громадяни ставили главі державі питання за телефоном "гарячої лінії", а також під час прямих включень з майже двох десятків міст та сіл України. "Діалог з країною" у прямому ефірі транслювали шість загальнонаціональних телеканалів. "Перший національний" планує повторити трансляцію у своєму вечірньому ефірі. Остання велика прес-конференція Віктора Януковича відбулася у грудні 2011 року.