back

Футбольний турнір за Кубок Куровського

25 лютого 2013

Дуже насиченим на футбольні змагання є спортивний комплекс «Зірка». Ще не завершилися баталії на відкритому чемпіонаті Ніжина з футзалу, скажу що завершився перший груповий турнір. А вже 23 лютого, в День захисника Вітчизни, за сприяння народного депутата України Івана Куровського, голови Ніжинської федерації футболу Володимира Мамедова, а також відділу у справах сім’ї молоді та спорту м. Ніжина пройшов футбольний турнір Кубок Куровського.

Так, це мабуть вперше! Я щось не пригадаю, щоб була така кількість учасників, 30 футбольних колективів взяло участь. І не тільки з Ніжина та сіл району, а навіть з міста Прилуки. Ажіотаж навколо турніру був величезним. Після урочистого відкриття, де виступили високопосадовці м. Ніжина, пройшло жеребкування. Змагання проходили за олімпійською системою. Програв – вилетів. Перші 16 колективів змагалися за вихід у фінал на одному майданчику, інші – на другому.

Завершилися всі ці традиційні процедури і почалися самі матчі. Нарешті! Варто відмітити, що першу так звану групу, де виступали 16 команд, жереб звів дуже сильні команди і лише одна з них пройде у фінал. А це Фрунзівець, Дельфін, «Відродження» Сальне, Перемога, «Старт» Талалаївка, ФК Лосинівка, команда із НДУ.

І вже в 1/16 пройшов матч, який гідний фіналу, Фрунзівець – Перемога. Коли гравці Перемоги вели в рахунку 0:1 протягом всього матчу, але в кінці кілька дрібних помилок і вирішили долю протистояння (3:1), це дійсно матч високого рівня. От начебто і критикувати нема за що Перемогу за гру, але результат не здобутий. Залишається лише винити фортуну за такий жереб. Адже із самого початку команда Фрунзівець була фаворитом, це показали матчі першості м. Ніжина. Тож далі йдуть саме вони.

Якось дивно було спостерігати як легко «Відродження» Сальне перемагало НДУ. І вже в першому таймі було все вирішено. Підсумок матчу 8:2. Решта матчів пройшли без боротьби, більш досвідчені команди знущалися над опонентами і здобували розгромні звитяги. Лише «Фенікс» Лосинівка дав бій Дельфіну, поступившись в напруженому матчі 2:1.

Сенсацією можна вважати виліт Сального від Шторма. Ех, скільки моментів не реалізували сальнинці, не раз виручав суперника каркас воріт, і голкіпер творив дива. Фортуна відвернулася цього дня від них. Про що свідчать і післяматчеві пенальті.А як хотілося побачити матч «Відродження» Сальне – ФК Лосинівка, що ж, не цього разу. Право змагатися за вихід у фінал із цієї так званої підгрупи вибороли Фрунзівець та ФК Лосинівка, які без особливих труднощів дійшли до цієї стадії. За винятком матчу з Перемогою, про що вже писалося, де Фрунзівець з великими труднощами виграв. Очна ж зустріч не була видовищною, оскільки забивши на початку, Фрунзівець побудував гру від оборони. А лосинівські хлопці як не старалися не змогли пробити захист, а ще й на додачу пропустили двічі, 3:0 і у фінал крокує команда з Ніжина.

Паралельна грала інша підгрупа і була як на мене слабшою. Перші матчі виділили основних фаворитів за вихід у фінал. Це команди із НАТІ, «Штурм» Прилуки та Гармащина. Вони без розкачки почали громити своїх опонентів. А команда з НАТІ взагалі здивувала, багато забивала і майже не пропускала. Це завдяки тактичній грі і настановам тренера Лазарєва Миколи Івановича, викладача кафедри фізичного виховання Ніжинського агротехнічного інституту, який був з командою протягом всього турніру.

В 1/4 зустрілися головні претенденти на перемогу у цій підгрупі. Гармащина – Штурм. Емоції вирували в залі, да і вболівальників команд в залі було вдосталь. Який же непередбачуваний фут зал. Коли здається все, Гармащина перемогла, адже вела 3:0 в середині другого тайму. Але перший м’яч, забитий Штурмом все змінив. Чомусь Гармащина перестала грати і в підсумку поступилася 3:5. Шкода хлопців, які з розпачем на обличчі покидали цей турнір. А Штурму попереду довелось грати із молодою, швидкою командою НАТІ. Гра була рівною з малою кількістю моментів. Результат забезпечили швидкі атаки вихованців агротехнічного інституту, які продемонстрували високу реалізацію своїх моментів, про що не скажеш про Штурм (3:0 за НАТІ).

Попереду головний матч Фрунзівець – НАТІ. Команди грали обережно, дуже високою була ціна помилки. Перший крок до перемоги зробив Фрунзівець, класна комбінація завершилася влучним ударом (1:0), але надалі все контролювала команда агротехнічного інституту. Ще до перерви зрівняла рахунок, а в другому таймі забила переможний гол. 2:1 і переможцем Кубку Куровського стали гравці НАТІ. Вітання їм та тренеру Миколі Лазарєву. Третє місце посіла ФК Лосинівка, перемігши у матчі за бронзу Штурм.

Кубок, який схожий на лігочемпіонівський, та медалі призерам вручили заступник міського голови Олег Григорович Баранков та голова Федерації футболу м.Ніжина Володимир Мамедов.

Олексій Чернета