back

ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

28 червня 2022

Харчові отруєння (англ. food poisoning) — хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини.

Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози. Токсикоінфекції  це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продукті. Бактеріальні токсикози   це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили в харчовому продукті (до них належать ботулізм та стафілококові токсикози).    

Профілактика харчових отруєнь:

  •   не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений виробником, та у встановлений термін;

• ретельне дотримання технології приготування  харчових продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування;

• своєчасність проходження обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівниками окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення;

• не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

  •    утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском;
  • риготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку;

• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

  •   у разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. Не займайтеся самолікуванням.

Дотримання вище зазначених  правил профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.

 

 

                                                                                    Ніжинське управління

                                                                                    Головного управління

Держпродспоживслужби

                                                                                    в Чернігівській області