back

ВОЇНИ СВІТЛА. У ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ ВШАНОВУЄМО ЗАГИБЛИХ КОЛЕГ

28 квітня 2022

Щороку 28 квітня у понад 100 країнах світу (в тому числі і в Україні) відзначається Всесвітній день охорони праці. І щороку Міжнародна організація праці визначає тему, під якою пройде цей день. Цього року ця тема звучить так – «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я». Тож сьогодні на підприємствах України мали б говорити про активну участь урядів, роботодавців, працівників та суб’єктів охорони здоров’я у захисті умов праці та забезпеченні безпеки і здоров’я працівників. Однак життя вносить свої корективи…

 24 лютого в Україні почалася повномасштабна війна – російська федерація ввела на нашу територію свої війська, тож усі сили України були кинуті на її захист. У цих умовах всім підприємствам критичної інфраструктури довелося об’єднатися і стати надійним тилом для наших військових, забезпечуючи економічну стабільність країни, підтримуючи гідні умови життя українців, і, звісно ж, надаючи конкретну допомогу ЗСУ та іншим військовим формуванням, які беруть участь у боротьбі з російським агресором. І тут уже на перший план вийшли зовсім інші проблеми у сфері охорони праці – працівники підприємств опинилися у не просто небезпечних, а смертельно небезпечних умовах. Протягом останніх двох місяців, поки триває війна з росією, Державна служба України з питань праці зареєструвала вже 110 нещасних випадків на виробництві, що підлягають спеціальному розслідуванню. У них загинуло 115 чоловік. Якщо ж говорити про смерті на виробництві, які сталися безпосередньо через бойові дії, їх також чимало – 50. І це лише ті, що офіційно зафіксовані на цей час.

Саме тому цього року Всесвітній день охорони праці в Україні має свою, окрему, тему – вшанування пам’яті працівників, які загинули на виробництві у мирний і воєнний часи. Для АТ «Чернігівобленерго» ця тема дуже близька та болюча. Під час активних бойових дій на території нашої області не стало п’ятеро працівників Товариства, іще п’ять отримали поранення різного ступеня важкості. Тому 28 квітня о 9 годині ми згадуємо і вшановуємо хвилиною мовчання не лише увесь загал загиблих енергетиків, а й, у першу чергу, своїх колег, з якими довгий час працювали пліч-о-пліч і будували спільні плани з розвитку української енергетики на майбутнє. Вони назавжди залишаться в наших серцях як добрі друзі, суворі професіонали і справжні воїни світла, які заради перемоги (а саме для її наближення кожен енергетик і виходив весь цей час під обстрілами на лінії чи інші ділянки роботи підприємства) були готові віддати найцінніше – своє життя. Світла їм пам’ять і вічний спокій! Ми ж продовжимо ту роботу, яку не встигли закінчити вони… І, сподіваємось, обійдеться вже без людських жертв.

Якщо ж говорити чесно, то кожен працівник будь-якого підприємства критичної інфраструктури, який у тих умовах, що склалися в нашій області, не відмовився від виконання своїх безпосередніх обов’язків, без перебільшення – уже герой! В АТ «Чернігівобленерго» таких чимало, чим ми не можемо не пишатися. У період активних бойових дій просто під обстрілами наші аварійно-відновлювальні бригади щодня виїжджали на лінії для проведення обстежень та ремонтів. Зараз ситуація не легша, адже до великої кількості об’єктів і досі важко підступитися без попереднього розмінування. Незважаючи на це, чернігівські енергетики продовжують активно працювати і повертати електропостачання споживачам у різні куточки області. «Чернігівобленерго» дуже цінує кожного свого працівника, тож навіть у такий важкий час намагається дотримуватися вимог безпеки праці, наскільки це тільки можливо. Компанія насамперед зацікавлена, щоб робота її співробітників проходила в безпечних умовах, щоб після кожного робочого дня усі поверталися додому не лише живими, а й здоровими. Кожен із вас зараз потрібен не лише нашому підприємству, а й країні загалом, адже лише злагоджена і стабільна робота таких компаній, як наша, – запорука відновлення країни. І разом ми зробимо все, щоб воно розпочалося якомога швидше!

Слава Україні! І велика шана тим, хто за її свободу (нехай і не з автоматом у руках) віддав своє життя!