back

Профілактика інфекційних захворювань на територіях, що, ймовірно, можуть бути підтоплені або відрізані, внаслідок повені та паводків

19 січня 2022

Серед надзвичайних ситуацій природного походження найчастіше трапляються небезпечні явища гідрологічного характеру такі, як повені, паводки, підвищення рівня ґрунтових вод тощо.

Крім матеріальних збитків, небезпека повеней та паводків ще й у тому, що розмиваються гноєзбірники, сміттєзвалища, дворові вбиральні, хліви, кладовища, в наслідок чого забруднюється нечистотами та різноманітним сміттям довкілля, харчові продукти, гинуть тварини.

Під час повеней та паводків може пошкодитись система водопостачання та водовідведення, таким чином відбувається погіршення якості питної води. Потоки води сприяють поширенню мікроорганізмів та вірусів, патогенних для людини. Підтоплені райони населених пунктів - ідеальні місця для розмноження та поширення збудників та переносників захворювань. Наслідком цього може бути зростання кількості випадків, а інколи і спалахи різноманітних інфекційних захворювань таких, як: сальмонельоз, дизентерія, вірусні гепатити, лептоспіроз, черевний тиф, сибірка, ротавірусна інфекція, поліомієліт, паразитарні хвороби викликані яйцями та личинками гельмінтів та тощо.

Щоб уберегти себе та близьких Вам людей слід пам’ятати та дотримуватись декількох основних рекомендацій, а саме:

- використовуйте для харчування лише продукти та консервацію, що зберігались у захищених від підтоплень приміщеннях. Позбавтесь від продуктів та консервації, які були замочені водою та/або отримали ушкодження під час повені або паводків.

- не вживайте продукти невідомого походження;

- при приготуванні страв слід обов’язково застосовувати термообробку (варіння, смаження, запікання);

- при споживанні овочів, фруктів та ягід добре промийте їх водою та обдайте окропом;

- не пийте воду з відкритих джерел, а у випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання для пиття та господарських цілей слід користуватися тільки добре прокип’яченою або фасованою питною водою.

- проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забруднених приміщень, посуду і домашніх речей;

- дотримуйтесь правил особистої гігієни та гігієни житла;

- не допускайте розмноження у садибах та допоміжних приміщеннях гризунів та комах. Не слід забувати, що гризуни та комахи є ідеальним резервуаром для розмноження та перенесення хвороботворних мікроорганізмів та вірусів.

Вищевказаних профілактичних заходів потрібно дотримуватись щоденно, а не тільки під час або після повеней та паводків. У разі будь-яких ознак інфекційного захворювання (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) терміново звертатися за медичною допомогою до лікувального закладу, не допускайте самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінений і може бути незвичним. Бережіть себе та близьких!

 Ніжинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області