back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

18 січня 2022

 

На минулому тижні виникло 2 пожежі:

Ввечері 13 січня 2022 до чергової частини служби порятунку м. Ніжина надійшло повідомлення про пожежу легкового автомобіля Volkswagen Passat B3 за адресою: м. Ніжин, вул. Польова. Внаслідок пожежі вогнем знищено відсік двигуна, пошкоджено салон автомобіля. Причина пожежі: несправність електричної системи автомобіля.

  10 січня 2022 року до чергової частини служби порятунку м. Ніжина надійшло повідомлення про  легкового автомобіля Daewoo Lanos за адресою: Ніжинський район (Ніжинська ТГ), м. Ніжин, вул. Набережна. знищено: електропроводку в моторному відсіку двигуна та пошкоджено моторний відсік двигуна.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинське РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

 

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ НА ВОДНИХ ОБ'ЄКТАХ ПІД ЧАС СВЯТКУВАННЯ ВОДОХРЕЩА.

 

19 січня святкується одне із дванадцяти найбільших свят - Хрещення Господнє або Богоявлення. За традицією, вранці, після урочистої церковної служби, люди збирались на річці коло "йордані" і священики освячували воду, а потім нею окроплювали всіх присутніх. Також, на річці заздалегідь робилася ополонка для купання (часто у вигляді хреста). Вважалося, що той, хто у цей день занурився в освячену воду, очищався від "усякої скверни".

У зв'язку з національною традицією святкування 19 січня Водохрещі Ніжинське РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області звертається до мешканців та гостей Ніжинського району:
- якщо Ви вирішили зануритися у воду порадьтеся спочатку із лікарем;
- утримайтеся від купання, якщо у Вас хворе серце;
- заходьте у воду в спеціально обладнаних для цього місцях;
- не заходьте у воду в стані алкогольного сп'яніння. Алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку.
           ЩОБ ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ:
- у жодному разі не намагайтеся зігрітися алкогольними напоями (вони сприяють розширенню судин, відтак організм швидко втрачає тепло та замерзає) чи кавою. Слід уникати носіння важких предметів, які здавлюють судини, через що люди насамперед обморожують руки.   Відомо, що від холодів найчастіше страждають ноги. Тому не носіть тісного взуття та одягу;
- не можна відігрівати пошкодженні частини тіла на вулиці.
       Особливу увагу слід звернути на те, як правильно зігрітися після тривалого перебуванні на холоді. У жодному разі не можна раптово занурювати ноги в гарячу воду чи відігрівати їх на гарячій батареї. Швидке нагрівання може призвести до виникнення тромбозу судин та ускладнити перебіг захворювання. Зігрівати потерпілого потрібно поступово. Можна зробити легкий масаж кінцівок.
        Якщо чутливість і колір шкіри відновились, то в подальшому лікуванні немає потреби, в іншому випадку - негайно зверніться до лікаря.
         Якщо ви любитель самотнього екстремального відпочинку на водоймах узимку, і є вірогідність вашого потрапляння у воду, подбайте про:
- стійкий плавзасіб, на який зможете вибратися навіть у намоклому одязі;
- про спеціальний термо- та гідростійкий одяг;
- водостійкий мобільний телефон, з якого зможете викликати службу порятунку 101;
- гарячий солодкий чай або каву та зміну одягу, теплого й сухого.
       Потрапивши у воду, не панікуйте, зберіться, покличте допомогу. А потім пригадайте та послідовно виконайте усі необхідні заходи самопорятунку та самодопомоги. 
          Головне – ваше бажання вижити та подолати екстремальну і несприятливу для здоров’я ситуацію.

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ

про порядок укриття населення в захисних спорудах цивільного захисту

Укриття у захисних спорудах цивільного захисту є надійним способом захисту населення від засобів масового ураження в особливий період та у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Для укриття населення від надзвичайних ситуацій існує фонд захисних споруд цивільного захисту, який включає сховища та протирадіаційні укриття, а також підвальні приміщення адміністративних будівель, багатоповерхових та приватних житлових будинків, інші споруди підземного простору, які можуть бути використані для укриття населення.

Заповнення захисних споруд здійснюється по сигналу оповіщення «Увага Всім!». При підготовці до укриття в захисні споруди кожен громадянин повинен узяти з собою:

• одяг;

• засоби індивідуального захисту;

• запас медикаментів;

• запас води та продуктів харчування на 2 доби.

• При собі необхідно мати документи: паспорт;

• військовий квиток;

• трудову книжку, пенсійне посвідчення;

• свідоцтво про народження дітей.

У приміщеннях для громадян норми площі на одну людину 0,5м2 при двохярусному розташуванні нар і 0,4м2 - при трьохярусному. Нижній ярус призначений для сидіння людей, а верхні поверхи нар для відпочинку.

Населення, що укривається у захисних спорудах зобов’язане: швидко та без метушні зайняти вказані місця в приміщенні захисної споруди; виконувати правила поведінки, усі розпорядження старших групи; підтримувати чистоту та порядок у приміщеннях захисних споруд; утримувати в готовності засоби індивідуального захисту; за необхідності виконувати роботу з подачі повітря в захисні споруди; дотримуватися правил техніки безпеки.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: Приносити легкозаймисті речовини або речовини із сильним запахом, громіздкі речі, приводити домашніх тварин, шуміти, палити, запалювати свічки, газові лампи, включати та виключати освітлення, ходити без потреби, двері, брати інструменти, інженерні агрегати.

АДРЕСУ ВАШОГО УКРИТТЯ ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ ТА НОМЕР ТЕЛЕФОНУ «ГАРЯЧОЇ» ЛІНІЇ ВИ МОЖЕТЕ УТОЧНИТИ НА САЙТАХ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ ТА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ.

Ніжинське РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області

 Служба порятунку інформує

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

 

Ніжинське РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області