back

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та Дня захисника Вітчизни

15 лютого 2013

15 лютого в м. Ніжині відбулася урочиста зустріч керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з учасниками бойових дій на території інших держав, солдатськими удовами, членами сімей загиблих.

На зустрічі були присутні: керівники району та міста - голова Ніжинської райдержадміністрації Володимир Другаков, голова районної ради Олег Бузун міський голова Михайло Приходько, заступник голови райдержадміністрації Людмила Сипливець, заступник голови районної ради Ірина Грозенко, голова Ніжинської Спілки ветеранів Афганістану (воїнів– інтернаціоналістів) Сергій Ступак, військовий комісар підполковник Володимир Іваницький, , воїни-інтернаціоналісти, матері та вдови загиблих на війні в Афганістані, представники ЗМІ.

У заході також взяв участь народний депутат України Іван Куровський.

Кожен з виступаючих відзначав надзвичайну важливість даного заходу. Саме на пам’яті про такі події грунтується патрітичне виховання сучасної молоді. Досвід страшної війни в чужій ісламській країні залишився кровоточивою раною в серцях молодих хлопців, солдатів Радянської армії, які були направлені у вир запеклих боїв з ворогом та все ж вижили; матерів, які не дочекалися синів додому; дружин, залишених вдовами та матерями-одиначками; родичів та друзів, що навічно прощалися з людьми, котрих знали і любили...

Багато говорилося на зустрічі про роботу органів виконавчої влади і місцевого самоврядування в напрямку підтримки воїнів-інтернаціоналістів та родин загиблих під час війни в Республіці Афганістан. Так, зокрема, матері шістьох воїнів, які не повернулися з війни в Афганістані, щомісячно отримують матеріальну допомогу відповідно до рішення, що було прийняте на сесії районної ради. Крім того за підтримки Народного депутата України Івана Куровського за 2012 рік було встановлено пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам в с. Безуглівка, який, на сьогоднішній день, вважається найкращим в Чернігівській області, та зупиночний комплекс біля скверу Афганців в м. Ніжині. Михайло Приходько також зазначив, що завдяки активній діяльності голови Ніжинської Спілки ветеранів Афганістану (воїнів – інтернаціоналістів) Сергія Ступака та підтримки міської і районної влади ведеться робота з благоустрою парка воїнів-інтернаціоналістів на території міста Ніжина. Володимир Другаков у своєму виступі також відзначав організованість і належне утримання пам’ятних знаків та могил воїнів-інтернаціоналистів на території району, що і було засвідчено під час проведення урочистих заходів, присвячених Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав в населених пунктах району 13 лютого.

Крім того, на цій зустрічі багатьох було відзначено особисто. Зокрема, Сергій Ступак був нагороджений Орденом Солдатської слави, Іван Куровський отримав відзнаку від Ніжинської Спілки ветеранів Афганістану (воїнів–інтернаціоналістів). Воїнів-інтернаціоналістів, активних громадських діячів було нагороджено почесними грамотами голови райдержадміністрації, голови районної ради, міського голови, відзнаками Спілки ветеранів Афганістану, медалями Захисника Вітчизни.

Та, напевно, найболючішими і найчуттєвішими стали виступи матерів воїнів, що загинули в боях в чужій країні. Скоріше це навіть не виступи, а щиросердна дяка за те, що життя їх синів, хоч і недовге - але значуще, і, що пам’ять про них залишається в душах багатьох людей.

Після зустрічі всі присутні вирушили до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам в місті Ніжин, аби вкотре покласти квіти та вшанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання.