back

3 грудня – Міжнародний день осіб з інвалідністю

24 листопада 2021

 

 Мета, заради якої цей день був проголошений – це дотримання прав людини і участь осіб з інвалідністю в житті суспільства. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно осіб з інвалідністю, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 3 грудня 1992 року.

 Проведення Міжнародного дня осіб з інвалідністю спрямовано на привернення уваги до проблем цієї категорії суспільства, захист їх гідності, прав та благополуччя, на переваги, які отримує суспільство від участі осіб з інвалідністю в політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

Зазвичай, цей день не можна назвати святковим, проте він підкреслює необхідність досягнення забезпечення рівних прав осіб з інвалідністю і їх участі в житті суспільства. Міжнародний день осіб з інвалідністю – день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

В Україні за рахунок коштів державного бюджету здійснюється реалізація програми соціального захисту осіб з інвалідністю, а саме: забезпечення протезно-ортопедичними виробами, технічними засобами реабілітації, спеціальним автотранспортом, виплата грошових компенсацій на бензин, санаторно-курортне оздоровлення, надання матеріальної допомоги, соціальна, трудова та професійна реабілітація осіб з інвалідністю.

З початку 2021 року була проведена виплата  20811,00 грн.  одноразової матеріальної допомоги 22 особам з інвалідністю, яка надається у разі тривалої хвороби, смерті близьких родичів, стихійного лиха та інших особливих обставин.

        За перше півріччя 2021 року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 №321, 108 осіб з інвалідністю отримали технічні та інші засоби реабілітації, вироблені  державними та приватними підприємствами України, на загальну суму 1 136 439,00 грн.

         338 752,00 грн.  було проплачено санаторно-курортним закладам України протягом поточного року та 64 особи отримали відповідне лікування у різних санаторіях України.

         37 дітей з інвалідністю, відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 р. №309, пройшли курс реабілітації у реабілітаційних установах на загальну суму 764 677,00 грн. та 108 дітей пройшли реабілітацію на безкоштовній основі у комунальній установі «Обласний центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження» Чернігівської обласної ради.

53 особи з інвалідністю внаслідок війни та 39 осіб з інвалідністю загального захворювання, які не оздоровлювалися протягом 2020-2021 років, отримали грошову компенсацію вартості санаторно-курортного лікування в розмірі 45 184,00 грн.

158 осіб з обмеженими фізичними можливостями, які перебувають на обліку на забезпечення спецавтотранспортом, або мають у своєму користуванні спецавтотранспорт, мають право на виплату компенсації на бензин та транспортне обслуговування.

Відзначення Міжнародного дня осіб з інвалідністю – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед особами з обмеженими фізичними можливостями, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час. Адже інвалідність – це не вирок. Особи з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними людьми, які надихають своїми досягненнями абсолютно здорових членів нашого суспільства.