back

До Європейського дня боротьби з торгівлею людьми

23 жовтня 2021

 

 Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини. Основною залишається низький рівень життя, бажання заробити, а також нездатність адекватно оцінити пропозиції роботи від прихованих «работорговців».

 Злочин «торгівля людьми» зазвичай прихований. Його жертви не хочуть згадувати й переповідати пережиті ними жахіття.

 З часом поняття «торгівля людьми» набуває нового змісту. Якщо раніше йшлося здебільшого про сексуальне рабство, то сьогодні воно увібрало в себе широкий спектр форм: від трудової експлуатації до нелегальної трансплантації органів.

 Як правило, злочин починається з того, що торгівці людьми пропонують своїм майбутнім жертвам привабливі можливості працевлаштування. У багатьох випадках особа дізнається про дійсні «умови договору» лише після своєї появи в місці призначення, коли в неї відбирають паспорт, вдаються до фізичного та психічного насильства щодо неї, вимагають відробити гроші, витрачені на оформлення документів, віз та проїзних квитків.

Про таке жахливе явище йшла сьогодні мова на семінарі "Запобігання нелегальній трудовій міграції та торгівлі людьми", який проходив у ВСП "Ніжинський фаховий коледж НУБІП України" за участю фахівців Ніжинської міськрайонної філії ЧОЦЗ Бондаренко І.А. та Суханкіної С.В., юриста Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Старчака О.І.

З'ясовувалися і можливі шляхи виходу із критичної ситуації.

Семінар, який проходив у рамках співпраці Ніжинської служби зайнятості та коледжу, вже традиційно, кілька років поспіль проводиться з нагоди Європейського Дня боротьби з торгівлею людьми.