back

Продовжується оцінка стану підготовки/готовності споживачів соціальної сфери до роботи в опалювальний період

27 вересня 2021

Держенергонагляд проводить активну роботу з оцінки стану підготовки/готовності суб’єктів відносин у сфері теплопостачання до опалювального періоду 2021-2022 років (далі – ОП). Такі дії здійснюються з метою виконання вимог Плану заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства України до осінньо-зимового періоду 2021/22 року та його проходження.

Особлива увага під час заходів приділяється соціально важливим споживачам.

Так, станом на 20.09.2021 територіальними органами Держенергонагляду (за зверненнями споживачів теплової енергії) проведено 2 669 моніторингів з питань технічного стану, організації експлуатації теплових, тепловикористальних установок і мереж та готовності до ОП систем теплоспоживання соціально важливих споживачів. У ході оглядів виявлено 1 186 порушень вимог нормативно-правових актів, діючих норм і правил (далі – НПА), зокрема:

· оглянуто 505 медичних і лікувальних закладів та виявлено 246 порушень;

· оглянуто 696 дошкільних, навчальних й інших дитячих закладів та виявлено 231 порушення;

· оглянуто 1 092 школи і виявлено 681 порушення;

· оглянуто 148 професійних і вищих навчальних закладів та виявлено 3 порушення;

· оглянуто 228 інших закладів соціального призначення та виявлено 25 порушень.

Наразі усунуто 658 порушень, що складає 55 %.

Крім того, Держенергонагляд, у межах компетенції, здійснює контроль виконання планів організаційно-технічних заходів з підготовки теплових господарств споживачів соціальної сфери, що отримують теплову енергію від систем централізованого теплопостачання, проведення ними гідравлічних випробувань теплових мереж на щільність й міцність, промивання і випробування устаткування теплових пунктів і систем опалення у визначені строки.

За інформацією соціально важливих споживачів теплової енергії (закладів охорони здоров’я, освіти та дошкільної освіти) на 9 947 об’єктах проведено гідропневматичні промивання систем опалення та на 10 569 об’єктах проведено  гідравлічні випробування систем опалення на щільність і міцність.

Територіальними органами Держенергонагляду у складі відповідних комісій споживачів теплової енергії оглянуто та підтверджено стан готовності до роботи в ОП 10 075 теплових господарств і 3 726 суб’єктам господарювання, а саме:

· медичним і лікувальним закладам – 3 012 об’єктів;

· дошкільним, навчальним та іншим дитячим закладам – 2 511 об’єктів;

· школам – 3 056 об’єктів;

· професійним і вищим навчальним закладам – 641 об’єкт;

· іншим закладам соціального призначення – 855 об’єктів.

Для прикладу, представниками Управління Держенергонагляду у Чернівецькій області минулого тижня здійснено моніторинг стану підготовки КП «Ком-сервіс» Вижницької районної ради до роботи в ОП. До систем централізованого теплопостачання котельні підключено медичні й лікувальні заклади та заклади соціального призначення.

За результатами проведеного заходу інспекторами було надано консультативну допомогу стосовно стану підготовки теплового господарства суб’єкта господарювання до ОП. Зокрема було рекомендовано:

- проводити відповідальний особі за справний стан і безпечну та економічну експлуатацію устаткування теплових установок і мереж періодичну перевірку знань з «Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж» за участю інспектора Держенергонагляду;

· виконати ревізію запірної арматури в котельні;

· провести протиаварійні тренування з експлуатаційним персоналом котельні з фіксацією проведених заходів у «Журналі протиаварійних тренувань»;

· забезпечити об’єкт підвищеної небезпеки планом локалізації й ліквідації аварій, інструкцією з ліквідації аварій та експлуатаційною (виробничою) інструкцією;

· розробити та затвердити керівником інструкції з консервації водогрійних котлів і допоміжного обладнання. 

Інспектори Управління Держенергонагляду у Львівській області минулого взяли участь у комісіях з оцінки готовності теплових господарств до опалювального періоду КП «Дрогобичтеплоенерго» Дрогобицької міської ради та КП «Стрийтеплоенерго». Загалом оглянуто 33 котельні КП «Стрийтеплоенерго» та 23 котельні КП «Дрогобичтеплоенерго».

Під час огляду котелень встановлено, що:

· котельні забезпечено відповідною документацією згідно з чинними НПА;

· виконано ремонт і технічне обслуговування котельного обладнання, проведено планову заміну окремих ділянок трубопроводів теплових мереж;

· запірна арматура котелень перебуває у справному стані;

· трубопроводи систем теплопостачання обладнано повіреними манометрами і термометрами відповідно до проєкту;

· надано Акти гідравлічних випробовувань трубопроводів теплових мереж на міцність і щільність, Акти на промивання трубопроводів теплових мереж після виконаних ремонтів;

· укомплектовано персонал, його кваліфікація відповідає вимогам НПА.

За результатами роботи комісій об'єкти комунальних підприємств визнано  готовими до роботи в ОП та погоджено відповідні акти готовності.

Представниками Управління Держенергонагляду у Дніпропетровській області проведено моніторинг (за зверненням товариства) ТОВ «Комунсервіс Тепло Нікополь» з питань підготовки до роботи в ОП. 

Зокрема інспектори провели огляд котелень, теплових мереж, до яких підключені підприємства Нікопольської міської ради, ознайомились з організацією експлуатації теплових установок та організацією підготовки теплопостачального товариства до ОП.

У ході огляду об’єктів виявлено такі зауваження:

- відсутнє розпізнавальне забарвлення та маркувальні таблички на теплопроводах;

- потребує відновлення теплоізоляційного слою у місцях пошкодження теплової мережі;

- потребує відновлення диспетчерське найменування і знак безпеки на опорі 0,4 кВ живлення БМК – 1600 тощо.

Крім того, Управлінням здійснено моніторинг КП «Криворіжтепломережа», яке має на балансі 76 котелень. Так, представники Управління оглянули котельню «Модрівська» і теплові мережі, підключені до котельні «КМК», ознайомились з організацією експлуатації теплових установок та організацією підготовки теплового підприємства до ОП.

Під час заходу виявлено наступні зауваження:

- не завершено роботи із заміни ділянки теплової мережі Ø500 мм довжиною 15 метрів від ТК-107 по вулиці Постишева у м. Кривий Ріг;

- не завершено роботи із заміни ділянки теплової мережі Ø400 мм довжиною 9 метрів від ТК-220 Дзержинського теплового району м. Кривий Ріг;

- не завершено роботи з відновлення ізоляції газоходів котлів на котельні «Модрівська» Центрально-Міського теплового району м. Кривий Ріг.

З метою підготовки теплових господарств до ОП підприємствам рекомендовано усунути виявлені зауваження.

Детальніше за посиланням: https://bit.ly/3lYYC0M

https://www.facebook.com/siesgovua/posts/2010815169095134