back

Історичний день для спорту у Ніжинському районі.

04 лютого 2013

1 лютого 2013 року – історичний день для спорту у Ніжинському районі. Тільки вслухайтесь, вперше за часів незалежності України пройшли районні змагання з лижних гонок. Сподіваюся цей день стане відліком до подальшого відродження, розвитку і популяризації такого дивовижного зимового виду спорту. На організаторів змагання, а це Ніжинська районна організація ВФСТ "Колос" та відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Ніжинської РДА, покладалася неабияка відповідальність. Треба було якісно провести змагання. А було побоювання, що буде замало учасників, і це не через байдужість чи зайнятість, а причина банальна - на даний час бракувало інвентаря. У сільських місцевостях, школах майже не залишилося лиж, а якщо і є, то зістарилися вже. Тому до участі запрошували всіх бажаючих. Найбільше представників делегував Ніжинський агротехнічний інститут на чолі із завідуючим кафедри фізичного виховання Сергієм Лисенком, і крім студентів з великим ентузіазмом та задоволенням взяли участь викладачі кафедри фізичного виховання. І як виявилось пізніше показали справжній майстер-клас молоді. Своє бажання випробувати лижну трасу виявили також – голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, голова Ніжинського районного спортивного товариства "Колос" Володимир Євтух.

А місце проведення було класним. Траса простягалася біля р. Остер і як на замовлення випало багато снігу, а краєвид відкривався просто захоплюючим. Тож, навіть не вигравши, всі учасники отримали масу задоволення. Не вистачило тільки трохи морозу, адже траса була важкою, та то дрібниці. Тепер трохи про правила. Хто дивиться по телебаченню такого роду змагання, знає, але нагадаю. Учасникам треба було проїхати класичним ходом одне коло, а це 3 км, дівчатам - 1,5 км. Спочатку стартувала перша вікова категорія до 18 років, через кожні 30 секунд всі інші. Взагалі було 30 спортсменів, а це 5 вікових категорій, першу вже згадував, а ще 18-35 років, 35-50 років, більше 50 років, та жінки. На цьому свято не завершилося. Всі учасники були запрошені на чай, а також мали змогу покуштувати польової каші, подяка організаторам. Всі ділилися враженням про змагання, панувала справжня сімейне атмосфера, було багато фото на згадку. Але треба було ж нагороджувати переможців. Це було покладено на голову районної державної адміністрації Володимира Другакова та начальника відділу у справах сім’ї молоді та спорту Андрія Штайнеккера. Переможцем у віковій категорії до 18 років став Шарий Євгеній, у жінок – Кудлай Марина, 18-35 років – Шевченко Роман, найбільш чисельніша була категорія 35 – 50 років, де виступали досвідчені лижники, і інтрига про переможця тривала до фінішу. Результат здивував, адже була велика щільність результатів. Першим приїхав викладач кафедри фізичного виховання НАТІ Булавенко Юрій, який лише на мить випередив Боровика Володимира, викладача кафедри фізичного виховання НДУ фінішувавшого другим. Також в трійку призерів потрапив Сахно Володимир, що як і переможець представляє кафедру фізичного виховання НАТІ. Взагалі ця категорія відзначилася сильними результатами і ще може дати фору молодшим учасникам, в яких всі спортивні звершення ще попереду. Що стосується останньої категорії, більше 50 років, переміг нестаріючий Микола Микитович Самко. Можна захоплюватися цією людиною, скільки азарту в очах, жаги до змагань. Кращі моменти підготовки, проходження траси та нагородження переможців і призерів змагань сфотографувала редактор газети «Ніжинський вісник» Олена Найда.

Можна вважати, що змагання з лижних гонок за останні 20 років пройшли успішно. А далі я сподіваюся, зросте кількість і різноплановість турнірів саме із зимових видів спорту. Любіть спорт і завжди будьте на позитивній хвилі.

Чернета Олексій