back

Здійснюється контроль за готовністю теплових господарств соціальної сфери до роботи в опалювальний період

13 вересня 2021

Держенергонагляд, у межах компетенції, здійснює контроль за ходом підготовки теплових господарств до роботи в опалювальний період 2021-2022 років (далі ОП) споживачів соціальної сфери. Перевіряється проведення гідравлічних випробувань теплових мереж на щільність та міцність, промивань та випробувань устаткування теплових пунктів і систем опалення у визначені строки.

Так, за інформацією соціально важливих споживачів теплової енергії (закладів охорони здоров’я, освіти та дошкільної освіти) гідропневматичні промивання систем опалення загалом по країні вже проведено на 5 851 об’єкті. Гідравлічні випробування систем опалення на щільність та міцність здійснено на 8 389 об’єктах.

Територіальними органами Держенергонагляду у складі відповідних комісій споживачів теплової енергії підтверджено стан готовності 5 868 теплових господарств до роботи в ОП 2 045 суб’єктам господарювання. З них підписано 4 984 акти готовності теплового господарства до роботи ОП закладам охорони здоров’я, освіти, дошкільної освіти та іншим об’єктам соціально важливого призначення.

Під час участі у комісіях перевіряється наявність розпорядчих документів, складених планів організаційно-технічних заходів, оформлених актів виконаних робіт та іншої технічної документації. Проводиться огляд технічного стану теплових господарств закладів та виконання запланованих робіт.

Для прикладу, Управлінням Держенергонагляду у Кіровоградській області в період з 28.08.2021 по 03.09.2021 здійснено моніторинг щодо готовності теплових господарств до роботи в ОП 6 лікувальних закладів, 6 установ соціальної сфери та 7 навчальних закладів. За результатами розгляду документації було підписано 32 акти готовності теплового господарства до роботи в ОП.

На Донеччині з 30.08.2021 року по 03.09.2021 представники Управління перевірили стан готовності теплових господарств 12 споживачів соціальної сфери до роботи в ОП. Підписано 23 акти стану готовності теплового господарства до роботи в ОП з висновком «теплове господарство підготовлено», а саме:

  • медичні та лікувальні заклади – 5 об’єктів;
  • дошкільні навчальні та інші дитячі заклади – 6;
  • школи – 10;
  • професійні та вищі навчальні заклади – 1;
  • інші заклади соціального призначення – 1.

Представниками Управління Держенергонагляду в Івано-Франківській області у період з 25.08.2021 по 03.09.2021 взято участь у роботі комісій двох медичних закладів з питань визначення стану готовності систем теплоспоживання до роботи в ОП. За результатами роботи комісій визнано системи цих установ готовими до роботи в ОП та підписано відповідні акти.

Крім того, з 30.08.2021 по 03.09.2021 інспекторами Управління Держенергонагляду у Чернігівській області підписано 19 актів готовності до ОП теплових господарств споживачів соціальної сфери, а саме:

  • дошкільні навчальні заклади – 6 актів;
  • загальноосвітні школи – 8;
  • навчальний заклад – 1;
  • лікувальні заклади – 3.

Інспекторами Управління Держенергонагляду у Львівській області
30-31.08.2021 взято участь у роботі комісій КНП «4-а міська стоматологічна поліклініка м. Львова» та КНП «3-а міська лікарня м. Львова» з питань визначення стану готовності систем теплоспоживання до роботи в ОП. За результатами роботи комісії визнано системи цих підприємств готовими до роботи в ОП та погоджено відповідні акти.

Управлінням Держенергонагляду у Черкаській області у період з 28.08.2021 по 03.09.2021 взято участь у роботі 9 комісій об'єктів соціальної інфраструктури з питань підготовки теплових господарств до роботи в ОП. За результатами оглядів теплові господарства 7 закладів визнано готовими до роботи в ОП та підписано акти готовності до роботи в ОП.

Під час проведення представниками Управління моніторингу теплового господарства Охматівської гімназії Баштечківської сільської ради виявлено ряд недоліків, які були усунуті під час проведення заходу.

У ході проведення огляду теплового господарства КНП «Обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Руська поляна» виявлено зауваження щодо технічного стану обладнання. Зокрема:

  • не проведено ревізію ущільнення штоків засувок трубопроводу мережної води;
  • не проведено повірку манометра на трубопроводі повернення мережної води перед засувкою, робоча стрілка під час зниження тиску не повертається до нульової відмітки шкали;
  • відсутній акт проведення гідравлічних випробувань системи опалення;
  • не проведено чистку грязьовиків на подаючому та зворотньому трубопроводі мережної води.

Управлінням надано закладу рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.

Представниками Управління Держенергонагляду у Сумській області під час роботи з 30.08.2021 по 03.09.2021 у комісіях споживачів з перевірки стану готовності до роботи в ОП найбільшу кількість зауважень виявлено при обстеженні теплового господарства КНП «Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії» Сумської міської ради, серед яких:

  • відсутня теплова ізоляція трубопроводів опалення в межах і поза межами вузла обліку теплової енергії;
  • не працює система автоматичного регулювання подачі теплоносія на швидкісний водопідігрівник;
  •  відсутнє освітлення теплового пункту незайнятої будівлі тощо.

За результатами заходу керівництву установи надано рекомендації щодо усунення виявлених зауважень.

Держенергонагляд наголошує, що тільки чітко спланована, технологічно та організаційно забезпечена робота з підготовки теплових господарств країни може гарантувати стале функціонування теплоенергетичного сектору в зимовий період.