back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

02 серпня 2021

На минулому тижні виникла 2 пожежі

Вночі 01 серпня 2021 року до служби порятунку м .Ніжина надійшло повідомлення про пожежу житлової квартири м. Ніжин, вул. Коцюбинського. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено: домашнє майно (диван), внутрішнє облицювання стін на площі 5 м.кв. На місці пожежі виявлено тіло громадянки 1955 р/н. Ймовірна причина пожежі  – необережність під час куріння.

Вдень 01 серпня 2021 року до служби порятунку м .Ніжина надійшло повідомлення про пожежу квартири за адресою: Ніжинська ТГ, м. Ніжин, вул. Московська. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено: домашнє майно (ковдра), підлога (в балконній кімнаті) на площі 1 м.кв. На місці пожежі врятовано громадянина 1979 р/н. Причина пожежі: необережність під час куріння.

 З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинське РУ Головного управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

Начальник Ніжинського  РУ ГУ ДСНС                                                 

України у Чернігівській області

Віктор КРАВЕЦЬ

З ПОЧАТКУ РОКУ НА ВОДОЙМАХ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗАГИНУЛО 47 ЛЮДЕЙ!

Більше 900 випадків утоплення зафіксовано з початку 2021 року. Із них майже 400 - тільки з початку липня. Серед потонулих у цьому місяці понад 40 дітей. Попри постійні застереження співробітників Служби порятунку, люди ігнорують найелементарніші правила поведінки на воді. Ці показники лише упродовж прийдешніх вихідних можуть значно зрости, адже тепла погода сприяє тому, що більшість часу громадяни прагнуть відпочити саме біля водойм. Попри моторошну статистику, яка свідчить про більше 850 випадків загибелі на воді з початку року, люди вирушають на не облаштовані місця для купання і часто нехтують елементарними правилами безпеки. Найбільше прикро, коли учасниками трагічних випадків стають діти.

Рятувальники зазначають, що найпоширенішою причиною нещасних випадків на воді є саме недотримання правил безпечної поведінки громадянами. Зокрема, це купання в не обладнаних для цього місцях та купання в нетверезому стані. Щодо надзвичайних подій за участю дітей, то нещасні випадки стаються зазвичай через те, що дорослі залишають їх без нагляду поблизу місць з підвищеним рівнем небезпеки, або ж дозволяють дітям старшого віку самостійно відвідувати водойми.

Тож, зважаючи на кількість надзвичайних подій біля водойм, Ніжинське РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області застерігає: для того, щоб уникнути трагедії під час відпочинку, необхідно завжди дотримуватися елементарних правил безпеки!

Зокрема:

- пам'ятайте - відпочивати та купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах;

- ніколи не пірнайте в незнайомих місцях;

- не лишайте дітей без нагляду біля води та не дозволяйте їм самостійно відвідувати місцеві ставки та річки;

- не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах;

- не заходьте у воду в стані алкогольного сп'яніння;

- не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас;

- температура води повинна бути не нижче +17 °С;

- плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3 - 5 хвилин;

-слідкуйте за штормовими попередженнями і не виходьте у плавання на човнах при сильних поривах вітру; 

Шановні громадяни! Дбайте про власну безпеку і у випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

 

CЛУЖБА ПОРЯТУНКУ ЗАКЛИКАЄ ГРОМАДЯН НЕ ПРОВОКУВАТИ

ПОЖЕЖІ У ПОБУТІ

Проведення профілактичних відпрацювань фахівцями ДСНС України - є одним із методів боротьби з пожежами у житловому секторі. Зважаючи на невтішну статистику, яка спостерігається останнього тижня щодо кількості загиблих на пожежах у побуті українців, рятувальники посилюють профілактичні відпрацювання населених пунктів.

Всього з початку року підрозділами ДСНС ліквідовано  42 729 пожеж. З них у житловому секторі — 15 764. На пожежах загинуло 1 002 особи, врятовано - 967осоіб.

Зазвичай, основними причинами виникнення займань і як наслідок загибелі людей є власна недбалість громадян та нехтування елементарними правилами пожежної безпеки. Паління у ліжку, перевантаження або несправність електромережі та побутових приладів, а також залишені без нагляду сірники у місцях, що легко доступні для дітей майже завжди призводять до пожеж у помешканнях. Тож, рятувальники радять завжди дотримуватися простих правил безпеки у побуті для того, щоб не стати частиною сумної статистики.

Зважаючи на невтішну статистику щодо виникнення пожеж у житловому секторі, Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян дбати про належний протипожежний стан власних помешкань та дотримуватись правил пожежної безпеки в побуті, адже загрозу завжди краще попередити, ніж мати справу з її наслідками. Зокрема:

  • не паліть у ліжку;
  • слідкуйте за станом та справністю електромережі;
  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;
  • не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;
  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.
  • подбайте про захист помешкання від грозових розрядів, адже блискавки не рідко можуть стати причиною займання;
  • при виникненні пожежі негайно викликайте вогнеборців за номером 101, адже кожна хвилина у цій ситуації має вирішальне значення!

Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

 

Ніжинське РУ ГУ ДСНС  України у Чернігівській області