back

«Круглі столи» з питань детінізації зайнятості тривають

30 липня 2021

Чергове засідання відбулося 29 липня в Носівській міськраді. Ініціатор заходу – Чернігівський обласний центр зайнятості. Участь у засіданні взяли представники органів місцевого самоврядування, Управління Держпраці в Чернігівській області, соціальні партнери та роботодавці. Головував заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості Максим Торжевський.

 

«Тема легалізації зайнятості не втрачає актуальності, - сказав він. - Служба зайнятості завжди займала принципову позицію в цьому питанні, пропонуючи шукачам роботи тільки легальні вакансії. Також ми прагнемо донести до сторін трудових відносин просту істину, що робота в офіційному полі – це зручно й вигідно».

 

На сьогодні роботодавці області потребують переважно кваліфікованих робітних кадрів. Натомість з 12,5 тис. безробітних, які станом на 1 липня поточного року перебували на обліку в службі зайнятості області, майже половина мають вищу освіту, що свідчить про те, що нині диплом бакалавра чи магістра не гарантує працевлаштування. Крім того, висококваліфіковані робітники відмовляються працювати за той рівень винагороди, який пропонують роботодавці регіону.

 

Одним із чинників, який суттєво впливає на наявність в області якісного людського капіталу, є трудова міграція молоді та людей працездатного віку. Головна причина виїзду українців за кордон та до столиці знову ж таки низька зарплата. Розмір середньої заробітної плати в Чернігівській області становить 11182 грн і є одним з найменших офіційних заробітків в Україні, не кажучи вже про країни ЄС.

 

«Проте, заробітна плата, яку роботодавці виставляють на вакансіях, ще на третину менше, ніж середня в області», - сказав Максим Торжевський і закликав представників підприємств встановлювати в інформації про вільні робочі місця реальні, привабливі для працівників заробітки.

 

Виступаючі були одностайні в тому, що легалізація заробітної плати та зайнятості населення – загальна проблема всіх державних органів та роботодавців, тому й вирішувати її слід спільними зусиллями. Використання нелегальних трудових відносин призводить до ненадходжень коштів до фондів соціального страхування та місцевих бюджетів, які б спрямовувались на добробут громади та реалізацію програм соціально-економічного розвитку районів та міст. А ще тіньова зайнятість є причиною трудової міграції та невпевненості громадян у своєму майбутньому, оскільки неоформлений працівник позбавляється всіх соціальних прав та гарантій (пенсійного забезпечення, права на допомогу з тимчасової непрацездатності, оплачувану відпустку, допомогу з безробіття, охорону праці).

Валентина Федусь