back

Засідання Комітету з економічних реформ: підсумки та перспективи

29 січня 2013

Президент України Віктор Янукович очікує результативної та ефективної роботи нового складу Кабінету Міністрів із впровадження реформ у державі та реалізації Національного плану дій на 2013 рік. Про це він сказав під час засідання Комітету з економічних реформ 17 січня ц. р. Крім того, Глава держави наголосив на важливості вивчення світового досвіду втілення реформ та його адаптації до українських умов. «Ми чітко усвідомлюємо, що в тих умовах, в яких зараз живе світ, в умовах світової кризи, інших шляхів немає. Якщо ми не побудуємо сучасну, модернізовану гнучку систему, яка буде реагувати на ті виклики, які є сьогодні перед нами, перед нашою країною — ми будемо пасти останніх», — сказав Президент. Сьогодні, наголосив Президент, люди очікують значного підвищення рівня життя та добробуту — однак рухатися вперед без розбудови національної економіки та вирішення проблем неможливо.

Президент України Віктор Янукович критично оцінив реалізацію Національного плану реформ у 2012 році — Глава держави вважає, що Уряд втратив контроль за цією роботою. Вочевидь, зазначив Віктор Янукович, Уряд втратив контроль за роботою міністерств, відомств, обласних і районних адміністрацій, відповідальних за належну реалізацію плану реформ. «Це головний висновок, який зроблений», — сказав він. Філософія впровадження реформ в Україні потребує відповідального ставлення з боку виконавців — тільки в такому випадку можна буде досягнути позитивних результатів у питаннях модернізації країни.

У третій декаді лютого ц. р. буде розглянута розроблена Урядом програма діяльності, яка повинна враховувати Національний план дій з впровадження економічних реформ на 2013 рік. Глава держави наголосив, що програма діяльності Кабінету Міністрів має містити вичерпну відповідь щодо його планів у напрямку покращення соціально-економічної ситуації у країні.

Вже найближчим часом Президент має намір підписати Національний план дій з впровадження економічних реформ на 2013 рік — після того, як цей документ буде погоджено з регіонами.

Скоординована, злагоджена робота Уряду та Верховної Ради дасть змогу знаходити найбільш прийнятні шляхи для впровадження реформ та подальшої успішної модернізації країни. На цьому наголосив Президент України Віктор Янукович: «Ми переконані в тому, що такий підхід дасть змогу покращити якість законопроектної роботи, виконавську дисципліну та знаходити найбільш прийнятні шляхи для впровадження реформ у країні», — сказав Глава держави.

Наступного року Україна повинна увійти до першої сотні країн за легкістю ведення бізнесу та досягти нової якості дерегуляції, зокрема шляхом впорядкування діяльності контролюючих органів. Передусім, за словами Президента, необхідно на практиці спростити дозвільні процедури у сфері будівництва, а також запровадити європейську модель контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів. Він звернув увагу на те, що наразі триває серйозна робота над упорядкуванням діяльності контролюючих органів. «Кількість контролюючих органів повинна бути скорочена і з їх функцій потрібно прибрати дублюючі. Значно скоротити перевірки, там де вони непотрібні», — наголосив Президент. «Робота Комітету з економічних реформ у цьому році повинна базуватись, як я вже казав, на новій філософії та підходах, бути відповідальною, чітко скоординованою з регіонами і націленою на конкретний практичний результат!», — зазначив Глава держави.

Безумовно, ключовим для цього є підвищення виконавської дисципліни, нова якість законодавчих актів, своєчасна розробка відповідної нормативно-правової бази, запровадження постійної системи моніторингу за імплементацією прийнятих законодавчих актів, практичним їх втіленням як на регіональному, так і на центральному рівнях. Кожне рішення повинно принести відчутний конкретний позитивний результат як для розвитку економіки країни, так і для підвищення соціальних стандартів.

«Завдання, які стоять перед нами, дуже серйозні, часу на їх виконання завжди не вистачає, його обмаль. Тому тільки чітка скоординована робота дасть можливість нам подолати існуючі виклики, сформувати нову якість бізнес-середовища у країні та підняти на вищий рівень якість соціальних стандартів життя наших людей», — зазначив у своєму заключному слові Президент України.