back

Консультує Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

29 січня 2013

Ніжинська міжрайонна виконавча дирекція інформує про актуальні питання, які останнім часом найчастіше виникали в ході практичного застосування нормативно-правових актів в сфері соціального страхування:

Питання: В якому розмірі виплачується застрахованим особам, віднесеним до 1 - 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по вагітності та пологах?

Відповідь: Згідно ст. 37 Закону України “ Про загальнообов”язкове державне соціальне страхування у зв”язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням” № 2240-ІІІ від 18.01.2001 р. (далі Закон України № 2240-ІІІ), допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам, віднесеним до 1 - 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу).

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім»ї) в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини (граничної суми) місячної заробітної плати (доходу), з якої сплачувались страхові внески на загальнообов»язкове державне соціальне страхування у зв»язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Відповідно до ст. 38 Закону України № 2240-ІІІ, допомога по вагітності та пологах жінкам, віднесеним до 1 - 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 180 календарних днів (90 - до пологів та 90 - після пологів). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Допомога по вагітності та пологах виплачується жінці, віднесеній до 1 - 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, яка усиновила дитину протягом двох місяців з дня її народження, зазначеного у свідоцтві про народження, за період з дня усиновлення і до закінчення 90 календарних днів.

За період відпустки у зв»язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Питання: Чи включаються до складу календарних днів, за які обчислюється середній заробіток для виплати допомоги по вагітності та пологах, святкові та неробочі дні, які припадають на розрахунковий період та як враховувати при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, в місяці розрахункового періоду, коли застрахована особа частину місяця не працювала з поважних причин?

Відповідь: Відповідно до абз. 3 п. 14 “Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням”, затвердженого постановою КМ України від 26.09.2001 року № 1266 (надалі - Порядок) в редакції, що діє на даний момент, по страхових випадках, які настали з 15.12.2009 року, середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, - тимчасова непрацездатність, відпустка у зв"язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестерічного віку за медичним висновком). Отже, святкові та неробочі дні не потрібно виключати із складу календарних днів, за які обчислюється середній заробіток для виплати допомоги по вагітності та пологах. Відповідно до абз. 2 п. 9 Порядку , якщо застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв"язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестерічного віку за медичним висновком), для обчислення середньої заробітної плати заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, та виплати, що не передбачені актами законодавства або провадяться понад встановлені зазначеними актами норми, в такому місяці враховуються, як і раніше, пропорційно відпрацьованому часу.

Ніжинська міжрайонна виконавча дирекція ЧОВ ФСС з ТВП