back

Соборність України та бій під Крутами - точка зору сучасників

28 січня 2013

24 січня в малому залі Ніжинської роайдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу» з представниками політичних партій, громадських організацій, релігійних конфесій, присвяченого Дню Соборності та Свободи України та 95-й річниці подвигу Героїв Крут.

Захід провела заступник голови райдержадміністрації Людмила Сипливець.

На засідання «круглого столу» були запрошені голова районної ради Олег Бузун, лідери найбільш впливових політичних партій, керівники громадських та релігійних організацій, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, представники ЗМІ. Питання, які цього дня пропонувались до обговорення, надзвичайно актуальні:

- «Соборність України: від ідеї до сьогодення» (до Дня Соборності та Свободи України);

- «Крути як символ єдності України» (до 95-ї річниці подвигу Героїв Крут)

Щороку в січні ми відзначаємо дві вагомі історичні події, які стали підґрунтям становлення української державності: 22 січня – День Соборності та Свободи України і 29 січня – День пам’яті Героїв Крут.

Відзначаючи офіційно протягом багатьох років 22 січня як День Соборності України, ми несправедливо забули про важливий крок, який зробив український народ на шляху до своєї свободи і незалежності – прийняття Українською Центральною Радою 22 січня 1918 року Четвертого Універсалу, що проголосив Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною, суверенною державою.

Починаючи з 2012 року, на підтримку пропозицій представників громадськості, з метою консолідації суспільства, зміцнення єдності народу і затвердження ідеалів свободи Президент України Віктор Янукович видав Указ від 30 грудня 2011 року № 1209/2011, яким встановив День Соборності та Свободи України, а також підкреслив прагнення об’єднати громадян України навколо процесу побудови сильної, єдиної і вільної Української держави. Завдяки Указу Президента України Віктора Януковича день 22 січня набув особливого сенсу та отримав свою історичну місію – свято єдності у боротьбі за свободу України.

Саме питання становлення українців як соборної, єдиної нації стосувалася доповідь викладача Ніжинського агротехнічного інституту Віктора Литовченко.

Одну з найгероїчніших і водночас найболючіших сторінок в історії України минулого століття вписали кількасот мужніх юнаків-добровольців, які в далекому 1918 році під Крутами пожертвували життям, відстоюючи право свого народу вільно жити у власній державі. Про бій під Крутами та про сьогоднішню історичну і політичну оцінку даної події розповів присутнім інший викладач НАТІ Володимир Шевченко.

Питання, що розглядалися на засіданні «круглого столу» є надзвичайно резонансними в согоднішньому українському суспільстві тому не дивно, що вони викликали бурхливе обговорення і в залі райдержадміністрації. До дискусії щодо української соборності та сучасної оцінки бою під Крутами долучилися священник Української Православної церкви Московського патріархату отець Євгеній, голова районної ветеранської організації Володимир Карпенко, голова районної ради Олег Бузун, начальник відділу економічного розвитку й торгівлі Вадим Шелест, інспектор районного відділу освіти Володимир Григоренко та інші учасники засідання.

Тож всі учасники заходу мали змогу подискутувати, висловити своє ставлення до обговорюваних подій та дослухатися до думок професіоналів різних сфер життя суспільства.

Думки лунали найрізноманітніші та всі учасники дійшли згоди в тому, що ці дві вікопомні події – об’єднання України проголошенням 22 січня 1919 Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки та трагічна загибель студентів та учнів старших класів гімназії в нерівному бою на станції Крути 29 січня 2018 року - спонукають ще раз оцінити пройдений нашим народом шлях, щоб взяти все цінне, неминуще з повчального історичного досвіду.

Значення Дня Соборності України та Дня пам’яті Героїв Крут – загальнонаціональне, загальнонародне та загальнодержавне. Адже це був важливий етап загальноукраїнського процесу державотворення та боротьби українців за незалежність у ХХ столітті. І сьогодні головне наше завдання – навчитися ставити понад усе національні інтереси, так, як це робили герої національно-визвольного руху ХХ століття, борці за свободу і незалежність України – видатні діячі УНР та ЗУНР.