back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

15 червня 2021

 

На минулому тижні виникла 1 пожежа

08 червня 2021 року до служби порятунку м .Ніжина надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою м. Ніжин, вул. Гончарна. Внаслідок пожежі знищено покрівлю 2м2, пошкоджено перекриття по 5м2, майно. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинське РУ Головного управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

Начальник Ніжинського  РУ ГУ ДСНС                                                 

України у Чернігівській області

Віктор КРАВЕЦЬ

Рятувальники нагадують основні правила пожежної безпеки під час святкування

Дня Святої Трійці

 

Під час релігійних свят неможливо уявити собі храм або оселю, у яких не запалюють свічок. Свічка — це символ віри, причетності людини до Божественного Світла. Вона уособлює полум’я нашої любові до Господа, Матері Божої, Ангелів та святих.
            Перебуваючи у храмі, пам’ятайте про правила поводження з відкритим вогнем, будьте пильними, знаходячись поряд із свічниками, слідкуйте за полум’ям власної свічки та свічок оточуючих вас людей. Ознайомтесь з планом евакуації на випадок виникнення пожежі та місць розміщення первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників, пожежних щитів, води, тощо). Прослідкуйте, щоб діти перебували під наглядом дорослих та не бавилися з вогнем.
             Встановлюючи свічки і лампадки вдома, подбайте, щоб поруч з ними не було легкозаймистих матеріалів (штор, тюлів, святкових декорацій тощо) та не залишайте їх запаленими без нагляду.
            У разі виникнення пожежі уникайте паніки та, не гаючи часу, викликайте пожежно-рятувальну службу за телефоном «101». А поки рятувальники поспішають вам на допомогу, прикладіть максимум зусиль для гасіння полум’я та евакуації людей, що знаходяться у місці займання. 
Якщо загорівся Ваш одяг, швидко скиньте його, якщо не вдалося – впадіть і качайтеся, збиваючи полум’я.
            Якщо на іншій людині зайнявся одяг, допоможіть швидко зняти його та залити водою. Якщо осередок пожежі великий – поваліть потерпілого на підлогу (землю) та намагайтеся будь-яким способом збити полум’я: залийте водою, засипте землею, накиньте цупку тканину (брезент, ковдру, пальто) і щільно притисніть її до палаючого одягу. При цьому голову потерпілого слід залишити відкритою, щоб уникнути отруєння продуктами горіння.
            Варто пам’ятати! Що людина, на якій горить одежа, знаходячись у вертикальному положенні, наражає себе на небезпеку поширення полум’я на обличчя, загоряння волосся та ураження органів дихання чадним газом та продуктами горіння, а швидкі рухи, особливо біг, лише підсилюють горіння.

Горіння людських сердець потрібні Богові більше, ніж пожежі від людської недбалості.

Пам’ятайте, що Вас і Ваших близьких оберігає

Ваша обачність і турбота про ближнього!

 

ПОЖЕЖІ В ПРИРОДНИХ ЕКОСИСТЕМАХ

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають непоправного збитку природі та державі. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняно-осінній період. Причинами виникнення пожеж в природних екосистемах є необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів, іскри з вихлопних труб автотранспорту, блискавки, самозаймання промасленого очисного матеріалу, ефект фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, залишених людьми на природі.

            На території Ніжинського району розташовані залежі торфу, які здебільшого межують з лісовими смугами. Разом із тим, неконтрольоване випалювання сухої рослинності, сміття (побутових відходів), листя, зокрема, поблизу торфополів може призвести до затяжного, багатоденного горіння торфу та масштабної пожежі. Пожежі завдають величезної шкоди довкіллю, створюють загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і людей, та призводять до некерованих надзвичайних ситуацій.

            До переліку основних протипожежних заходів належить: створення мінералізованих смуг та їх поновлення, перекриття позапланових доріг шляхом встановлення шлагбаумів.

Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил пожежної безпеки!

  Дотримуйтесь простих правил, зокрема:

- не кидайте сірників, що горять, і недопалків;

- не розводьте багаття та не спалюйте сміття в пожежонебезпечні періоди;

- розпалюйте вогнище тільки на очищеному до шару ґрунту майданчику;

- покидаючи місце відпочинку, загасіть вогнище водою або закидайте землею до повного припинення горіння або тління;

- не залишайте в лісі промаслений і просочений бензином очисний матеріал;

- не залишайте склянну тару, розбите скло та консервні бляшанки в місцях відпочинку (фокусуючи сонячні промені вони можуть стати джерелом пожежі);

- пожежу, що починається, загасіть водою або закидайте землею.

Служба порятунку інформує

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни!

 У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

 

Ніжинське РУ ГУ ДСНС  України у Чернігівській області