back

Захистимо бджіл від отруєння пестицидами

14 травня 2021

 

  В умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському господарстві все гострішою стає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь. Неконтрольоване застосування пестицидів, особливо на медоносних культурах, призводить до масової загибелі бджіл та інших корисних комах, які є запилювачами цих культур. Мед, отриманий з обробленої пестицидами культури, містить їх залишки, що знижує харчові та лікувальні властивості цього цінного продукту. Такий мед є джерелом отруєння бджолиного розплоду, що також негативно впливає на життєздатність та продуктивність бджолосімей і пасіки в цілому.

 Попереджаємо, що в зв’язку з наближенням періоду догляду за посівами та цвітіння сільськогосподарських культур, керівники господарств згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки посівів медоносних культур попередити про це власників пасік, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ письмовими повідомленнями, а також у місцевих засобах масової інформації. При цьому повідомляється точна дата обробки, територія і культури, що будуть оброблюватися, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл. Власники пасік повинні обов’язково зареєструвати пасіку у сільській раді, за місцем її фактичного знаходження та своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевезеннях на кочівлю.

 Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.

 Не допускати обробку нектароносних та пилконосних рослин у період цвітіння. У період бутонізації обробку проводять при відсутності льоту бджіл у ранкові та вечерні години. Допускається проведення їх у денний час, за похмурої прохолодної погоди, коли бджоли не вилітають із вулика.

 Юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність, що впливає або може вплинути на стан бджіл, зобов’язані забезпечити їх охорону, дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння. В Україні діє Інструкція по профілактиці отруєння бджіл пестицидами. Згідно статті 38 Закону України «Про бджільництво» відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин.

За інформацією відділу житлово-комунального господарства,

містобудування, архітектури, енергетики та захисту довкілля

Ніжинської РДА