back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

11 травня 2021

На минулому тижні виникло 2 пожежі:

Вдень 04 травня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу сухої трави за адресою м. Ніжин, вул. Прилуцька, поблизу буд. 164. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву площею 0.01 га, паркан 5м. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленою особою.

Вдень 04 травня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу сухої трави за адресою Ніжинський район, Талалаївська ТГ, околиця с. Хвилівка. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву площею 2га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленою особою.

 

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

Начальник Ніжинського  РУ ГУ ДСНС                                                 

України у Чернігівській області

Віктор КРАВЕЦЬ

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають непоправного збитку природі та державі. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняно-осінній період.

   Причинами виникнення пожеж в природних екосистемах є необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів, іскри з вихлопних труб автотранспорту, блискавки, самозаймання промасленого очисного матеріалу, ефект фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, залишених людьми на природі.

   Велику увагу потрібно звернути в наступних населених пунктах, зокрема: с. Безпальче, с. Жорнокльови, с. Нехайки, с. Безбородьки, с. Коломиці, с. Білоусівка, с. Митлашівка. На території району розташовані значні площі залежів торфу (переважно, в поймах річок), які здебільшого межують з лісовими смугами. Разом із тим, неконтрольоване випалювання сухої рослинності, сміття (побутових відходів), листя, зокрема, поблизу торфополів може призвести до затяжного, багатоденного горіння торфу та масштабної пожежі. Пожежі завдають величезної шкоди довкіллю, створюють загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і людей, та призводять до некерованих надзвичайних ситуацій.

   До переліку основних протипожежних заходів належить: створення мінералізованих смуг та їх поновлення, перекриття позапланових доріг шляхом встановлення шлагбаумів.

   Звертаємо увагу на те, що встановлена адміністративна відповідальність за порушення правил пожежної безпеки. Зокрема, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил пожежної безпеки!

  Дотримуйтесь простих правил, зокрема:

- не кидайте сірників, що горять, і недопалків;

- не розводьте багаття та не спалюйте сміття в пожежонебезпечні періоди;

- розпалюйте вогнище тільки на очищеному до шару ґрунту майданчику;

- покидаючи місце відпочинку, загасіть вогнище водою або закидайте землею до повного припинення горіння або тління;

- не залишайте в лісі промаслений і просочений бензином очисний матеріал;

- не залишайте склянну тару, розбите скло та консервні бляшанки в місцях відпочинку (фокусуючи сонячні промені вони можуть стати джерелом пожежі);

- пожежу, що починається, загасіть водою або закидайте землею.

 

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки у релігійних закладах

під час святкових заходів.

            Великдень – одне з важливіших та довгоочікуваних християнських свят. В цей світлий день відбуваються святкові служби та посвячення пасхальних страв, тож у храмах та церквах збирається велика маса людей і під час літургії священнослужителі, а також віруючі використовують відкритий вогонь, що є вкрай небезпечним при значному скупченні людей. Окрім цього під час святкових заходів у храмах масово запалюють свічки, тому найменша необережність чи недогляд може призвести до пожежі. Культові споруди належать до пожежонебезпечних будівель і є об'єктами з масовим перебуванням людей. Ці споруди зазвичай становлять історичну, культурну, архітектурну та духовну цінність. Крім цього, старі культові споруди переважно зведені з використанням дерев'яних матеріалів. Пожежі, що виникають у таких спорудах, є резонансними, завдають як матеріальних, так і великих моральних збитків державі та суспільству. Основними причинами виникнення пожеж у релігійних закладах є недбале ставлення до правил пожежної безпеки при влаштуванні й експлуатації електроустановок та необережне поводження з відкритим вогнем.

            На підставі вищевикладеного, з метою попередження виникнення пожеж у культових спорудах, травмування і загибелівідвідувачів та прихожан під час святкування Великодня, служителям культових споруд необхідно провести ряд організаційних і практичних заходів, спрямованих на забезпечення пожежної та техногенної безпеки у храмі. Так слід звернути на стан утримання електрогосподарства та приладів опалення, шляхів евакуації, протипожежного водопостачання та сигналізації, виконання заходів безпеки при користуванні свічками, наявність в будівлях вогнегасників, знаків пожежної безпеки, залучити до чергування членів добровільної пожежної охорони (пожежної дружини, пожежної команди), роз’яснити порядок дій на випадок виникнення пожежі служителям культових споруд і прихожанам.

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

 

Ніжинське РУ ГУ ДСНС  України у Чернігівській області