back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

27 квітня 2021

 

На минулому тижні виникло 1 пожежа:

  Вдень 19 квітня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу літньої кухні за адресою Ніжинський район, Лосинівська ТГ, с. Галиця, вул. Приходька. Внаслідок пожежі вогнем знищено: покрівлю на всій площі, перекриття на площі 8 кв.м., пошкоджено перекриття на площі 22 кв.м. та майно. Причина пожежі: Причина пожежі: недолік конструкції, порушення правил монтажу нагрівальних печей та димарів.

  З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

Т.в.о. начальника Ніжинського МРВ У ДСНС у Чернігівській області Сергій Шевченко

ЧОРНОБИЛЬСЬКА КАТАСТРОФА ЗАВЖДИ В НАШИХ СЕРЦЯХ

26 квітня в Україні відмічається День Вшанування пам'яті учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. На ліквідацію наслідків аварії піднялася вся Україна, жителі багатьох областей Білорусії. Можна уявити, які випробування  лягли на плечі пожежників. Про їхні подвиги, а вони були на кожному кроці, писала преса не лише нашої країни, а й усього світу.

Для участі у ліквідації аварії на ЧАЕС та забезпечення протипожежного захисту об'єктів міст Прип'яті і Чорнобиля, 30-ти кілометрової зони було задіяно загони Київської, Чернігівської, Житомирської та інших областей, кожний з яких налічував більше 170 співробітників і ніс службу протягом місяця. В ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС брали участь більше 200 працівників пожежної охорони Чернігівської області, 27 з них було нагороджено державними нагородами.

Одним з перших участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС приймав наш пенсіонер колишній працівник  Ніжинського районного відділу головного управління МНС України в Чернігівській області – начальник відділення наглядово – профілактичної діяльності майор служби цивільного захисту Кравченко В.І., а також Лохвицький Ю.І., Чекменко Д.В., Маценко О.С., Пасік І.А., Кресан О.І., Степанюк В.В., Постол М.М.

Колишній начальник Ніжинського районного відділу головного управління МНС  України у Чернігівській області майор служби цивільного захисту Кравченко Віталій Іванович, 1966 року народження, в пожежній охороні з 20.01.1994 року учасник ліквідації наслідків на Чорнобильській АС (друга категорія) З 27.08.1986 року по 25.09.1996 року, під час строкової служби в в/ч 335 проводив роботи по обладнанню та обслуговуванню системи сигналізації на Чорнобильській АС.

        Колишній заступник начальника Ніжинського районного відділу головного управління МНС України в Чернігівській області  підполковник внутрішньої служби Пасік Ігор Анатолійович, 1966 року народження, в пожежній охороні з 1983 року. Учасник ліквідації наслідків на Чорнобильській АС (третя категорія). З 20 жовтня 1988 року по 20 квітня 1989 року, інспектором ДПН проводив нагляд за пожежною безпекою на другій черзі Чорнобильської АС.

Колишній командир відділення СДПЧ-15, лейтенант внутрішньої служби Степанюк Василь Віталійович, 1962 року народження, в пожежній охороні з 1987 року. Учасник ліквідації наслідків на Чорнобильській АС (третя категорія). З 20 жовтня 1988 року по 20 квітня 1989 року командиром відділення в складі відділення чергової варти ніс службу в пожежній частині по охороні ЧАС в м. Чорнобилі, без виїздів на гасіння пожежі та ліквідації наслідків.

Колишній старший пожежний СДПЧ -15, лейтенант внутрішньої служби Постол Михайло Миколайович 1964 року народження, в пожежній охороні з 1985 року в пожежній охороні з 1985.

Старшина СДПЧ-15, лейтенант внутрішньої служби Кресан Олексій Іванович 1963 року народження, в пожежній охороні з 1984 року. Учасник ліквідації наслідків на Чорнобильській АС (друга категорія). З 12 травня 1986 року по 16 травня 1986 року в складі сил протипожежної служби Чернігівської області прийняли участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АС і виконували роботи по дезактивації житлових будинків та інших споруд.

Завдяки висококваліфікованим діям командирів, офіцерів професіоналів, усіх пожежників – стихію було приборкано. На жаль, дуже дорогою ціною – ціною людських життів. Загалом суворий урок і випробування атомом дістали вогнеборці, особливо ті, хто першими вступили у двобій із ядерною стихією.

Тим часом минають роки, сивіють ветерани. Та час невладний над звитяжцями, які здійснили подвиг, врятували від страшної катастрофи не лише Україну, а й людство.

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки у релігійних закладах під час святкових заходів

        Великдень – одне з важливіших та довгоочікуваних християнських свят. В цей світлий день відбуваються святкові служби та посвячення пасхальних страв, тож у храмах та церквах збирається велика маса людей і під час літургії священнослужителі, а також віруючі використовують відкритий вогонь, що є вкрай небезпечним при значному скупченні людей. Окрім цього під час святкових заходів у храмах масово запалюють свічки, тому найменша необережність чи недогляд може призвести до пожежі. Культові споруди належать до пожежонебезпечних будівель і є об'єктами з масовим перебуванням людей. Ці споруди зазвичай становлять історичну, культурну, архітектурну та духовну цінність. Крім цього, старі культові споруди переважно зведені з використанням дерев'яних матеріалів. Пожежі, що виникають у таких спорудах, є резонансними, завдають як матеріальних, так і великих моральних збитків державі та суспільству. Основними причинами виникнення пожеж у релігійних закладах є недбале ставлення до правил пожежної безпеки при влаштуванні й експлуатації електроустановок та необережне поводження з відкритим вогнем.

        На підставі вищевикладеного, з метою попередження виникнення пожеж у культових спорудах, травмування і загибелівідвідувачів та прихожан під час святкування Великодня, служителям культових споруд необхідно провести ряд організаційних і практичних заходів, спрямованих на забезпечення пожежної та техногенної безпеки у храмі. Так слід звернути на стан утримання електрогосподарства та приладів опалення, шляхів евакуації, протипожежного водопостачання та сигналізації, виконання заходів безпеки при користуванні свічками, наявність в будівлях вогнегасників, знаків пожежної безпеки, залучити до чергування членів добровільної пожежної охорони (пожежної дружини, пожежної команди), роз’яснити порядок дій на випадок виникнення пожежі служителям культових споруд і прихожанам.

 

Ніжинський МРВ УДСНС України у Чернігівській області нагадує громадянам, що під час відвідування церков та храмів слід пам’ятати:

  • будьте обережні при запалюванні свічок зі свічників, закочуйте рукава одягу;
  • під свічкою тримайте шматок картону, щоб гарячий віск не потрапив на шкіру і ви не впустили запалену свічку на одяг;
  • підв’язуйте міцно хустки і прибирайте волосся, зменшуючи ризик потрапляння їх на вогонь свічки при нахилі голови;
  • слідкуйте за дітьми, щоб вони не поставили запалену свічку поруч з одягом;
  • не заносьте з собою і не запалюйте замість свічок легкозаймисті предмети і рідини, наприклад целулоїдні іграшки, сірники і запальнички;
  • намагайтеся дотримуватися відстані від інших прихожан, не скупчуйтесь в одному місці;
  • у разі загоряння одягу швидко скиньте його, постарайтеся загасити вогнегасником або накрийте щільною тканиною;
  • вивчить планування молитовного залу і в цілому будівлі церкви, щоб знати шляхи евакуації, яких обов’язково має бути кілька, а всі двері на вихід відкритими;
  • у разі спрацювання пожежної сигналізації та системи оповіщення про пожежу негайно покиньте молитовний зал, не створюючи паніки і тисняви
  • при пожежі або іншій надзвичайній ситуації телефонуйте за номером «101» - з будь якого телефону цілодобово.

 

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області