back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

29 березня 2021

 

На минулому тижні виникло 8 пожеж:

  Ввечері 23 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: Ніжинська ОТГ м. Ніжин, пров. Липневий. Внаслідок пожежі пошкоджено внутрішнє облицювання стін 5х2.5м., перекриття 1м.кв. Причина пожежі: порушення правил монтажу електроустановок та електромереж.

 Ввечері 26 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу сухої трави за адресою: Ніжинський район, Талалаївська ОТГ околиця, с. Хвилівка. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 2 га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

Вдень 27 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу легкового автомобілю за адресою: Ніжинська ОТГ, м. Ніжин, вул. Шевченка. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено навісне обладнання відсіку двигуна. Причина пожежі: несправність електричної системи автомобіля.

 Вдень 27 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу сухої трави за адресою: Ніжинський район, Вертіївска ОТГ біля с. Колісники. Внаслідок пожежі вогнем знищено: суху траву на площі 10 га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

Вдень 27 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу сухої трави за адресою: Ніжинська ОТГ, м. Ніжин, вул. Арвата. Внаслідок пожежі вогнем знищено: суху траву на площі 0.3 га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

Вдень 28 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу сухої трави за адресою: Ніжинська ОТГ, м. Ніжин, вул. Шепелівська. Внаслідок пожежі вогнем знищено: суху траву на площі 3 га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

Вдень 28 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: Ніжинська ОТГ м. Ніжин, вул. Самокіша. Внаслідок Внаслідок пожежі вогнем знищено: покрівлю, перекриття, майно по всій площі господарчої будівлі, покрівлю по всій площі житлового будинку, зовнішнє облицювання стін житлового будинку на площі 30 м2, , 34 голів домашньої птиці (кури). Пошкоджено внутрішнє облицювання стін на площі 50 м2, майно на площі 50 м2, перекриття на площі 60 м2, житлового будинку. Причина пожежі: встановлюється

Вдень 28 березня до чергової частини служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу сухої трави за адресою: Ніжинська ОТГ, околиця м. Ніжина. Внаслідок пожежі вогнем знищено: суху траву на площі 2.7 га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

 

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

Т.в.о. начальника Ніжинського                                                    

МРВ У ДСНС у Чернігівській області

Сергій Шевченко

 

ЗВЕРНЕННЯ

РЯТУВАЛЬНИКІВ ДО МЕШКАНЦІВ НІЖИНЩИНИ

З настанням тепла пожежі стали справжнім лихом, адже на весняному сонці торішні залишки рослинності швидко висохли і легко спалахують від кинутого непогашеного сірника або недопалка. Крім того, ігноруючи вимоги безпеки, люди почали масово спалювати на присадибних ділянках, полях і луках суху траву, стерню, листя або сміття. Як результат, на Чернігівщині щодня виникає 30-40 пожеж. Поривами вітру вогонь швидко розповсюджується на значні відстані і охоплює житлові будинки, господарчі споруди та гектари відкритої території.

Окрім того, з потеплінням діти почали проводити більше часу на вулиці без належного нагляду дорослих і часто вигадують небезпечні ігри з вогнем.

Лише завдяки реагуванню підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій вдається стримати страшну хвилю вогню та зменшити негативні наслідки від пожеж.

У зв’язку з цим, рятувальники звертаються до населення з проханням бути вкрай уважними та обережними у поводженні з вогнем. Не розводьте багаття, не кидайте непогашені недопалки або сірники поблизу будівель, в лісопаркових зонах, на полях, луках та узбіччях доріг.

Якщо Ви отримали від уповноважених служб дозвіл на спалювання рослинності чи сміття, то перш, ніж розпалити багаття, розчистіть навколо нього суху траву в радіусі 1 м. Не розводьте вогнища у вітряну погоду та ближче 15 м від будівель. Постійно контролюйте процес горіння, адже поривами вітру або по сухій траві полум’я може вмить перекинутися на житлові чи господарчі будівлі, автомобілі, дерева тощо. Слідкуйте за розвагами дітей, роз’яснюйте їм про небезпеку пожеж, ховайте від них сірники та запальнички.

Пам'ятайте! При згорянні рослинних залишків у повітря виділяються окиси азоту, чадний газ, важкі метали, низка канцерогенних сполук, а також бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря потрапляють діоксини – одні з найотрутніших речовин. З рослинністю, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Особливо страждають від всього цього діти та ті люди, які мають хворобу легенів чи серця. Тож перед тим, як розпалити багаття, спочатку подумайте про наслідки. 

ПОЖЕЖІ В ПРИРОДНИХ ЕКОСИСТЕМАХ

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають непоправного збитку природі та державі. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняно-осінній період. Причинами виникнення пожеж в природних екосистемах є необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів, іскри з вихлопних труб автотранспорту, блискавки, самозаймання промасленого очисного матеріалу, ефект фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, залишених людьми на природі.

            На території Ніжинського району розташовані залежі торфу, які здебільшого межують з лісовими смугами. Разом із тим, неконтрольоване випалювання сухої рослинності, сміття (побутових відходів), листя, зокрема, поблизу торфополів може призвести до затяжного, багатоденного горіння торфу та масштабної пожежі. Пожежі завдають величезної шкоди довкіллю, створюють загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і людей, та призводять до некерованих надзвичайних ситуацій.

            До переліку основних протипожежних заходів належить: створення мінералізованих смуг та їх поновлення, перекриття позапланових доріг шляхом встановлення шлагбаумів.

Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил пожежної безпеки!

  Дотримуйтесь простих правил, зокрема:

- не кидайте сірників, що горять, і недопалків;

- не розводьте багаття та не спалюйте сміття в пожежонебезпечні періоди;

- розпалюйте вогнище тільки на очищеному до шару ґрунту майданчику;

- покидаючи місце відпочинку, загасіть вогнище водою або закидайте землею до повного припинення горіння або тління;

- не залишайте в лісі промаслений і просочений бензином очисний матеріал;

- не залишайте склянну тару, розбите скло та консервні бляшанки в місцях відпочинку (фокусуючи сонячні промені вони можуть стати джерелом пожежі);

- пожежу, що починається, загасіть водою або закидайте землею.

 

Шановні громадяни!

 У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області