back

Будьте обережні на риболовлі

18 березня 2021

 

    Настала весна, прямо на очах кресне крига, але любителів зимової риболовлі не стає менше. При цьому постійно порушуються правила безпеки на люду. Нехтування правилами безпеки під час підльодного лову риби може призвести до трагедії.

 Про наслідки такого ставлення до власної безпеки свідчить красномовна статистика: вже більше сотні людських життів в Україні забрала вода з початку 2021 року.

Так, і в Чернігові 16 березня, 71-річний чоловік провалився під кригу на Десні. Подія трапилася неподалік вулиці Шевченка, 160. Постраждалого врятовано місцевими жителями ще до прибуття рятувальників.

 Тому потрібно нагадати, що під час руху по льоду треба звертати увагу на його поверхню та обходити небезпечні місця і ділянки. Особливу обережність слід проявляти в місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами промислових підприємств, які впадають у водойму.

 Якщо на лід виходить група людей, то відстань між ними повинна бути не менше 5 м. При переході по льоду в невідомому місці потрібно взяти палицю, щоб за її допомогою перевіряти міць льоду. Якщо від удару палицею з'явиться вода, то необхідно негайно поверну­тись назад. Ні в якому разі не перевіряйте лід ногою.

По тонкому льоду небезпечно ходити і групами і навіть поодинці, не маючи при собі міцної мотузки довжиною 10-15 м. У пошуках місця для риболовлі мотузку має нести той, що ззаду, а передній постійно перевіряє лід плішнею, обходить підозрілі місця, ділянки з тріщинами і розливами води на поверхні льоду.

Не можна пробивати поряд багато лунок. Лід повинен бути не менше 5-7 см, при цьому він повинен бути прозорим і чистим, якщо лід має каламутний або молочний колір, то бажано від ловлі відмовитися. Якщо ви відчуваєте, що лід тріщить і осідає, негайно зупиніться і з плішнею або льодобуром в руках відходьте назад ковзним кроком по вже пройденому шляху. А потім вибирайте інший напрямок або поверніться на берег.

Не можна підходити до затоплених дерев, підмиваємих берегів або до інших предметів, що вмерзли в лід, в цих місцях лід дуже тонкий і ви можете легко провалитися.

Речі, що ви взяли з собою на риболовлю, повинні бути легкі і зручні в перенесенні, щоб у випадку потрапляння під лід їх швидко можна було позбутися.

Якщо ви потрапили під лід потрібно:

не панікувати, оцінити ситуацію навколо;

вести себе спокійно, не борсаючись у воді, і не навалюючись всім тілом на кірку льоду;

щоб не зануритися у воду повністю, розкинути широко руки;

постаратися тіло привести в горизонтальне положення, обпертися ліктями об лід і “викинути” на лід ногу, що знаходиться найближче до кромки льоду і поворотом корпусу витягнути другу ногу;

спокійно спробувати відповзти від цього небезпечного місця, покликати на допомогу;

негайно викрутити промоклий одяг або перевдягнутися.
Знайти місце, захищене від вітру, вкритися ковдрою, випити гарячий чай, підкласти грілку, пляшки, наповнені гарячою водою до грудної клітки, до голови, під пахви. Якщо з собою не виявилося ні грілки, ні інших ємностей, можна нагріти камені в багатті, загорнути в тканину і прикласти до цих місць.

Не можна розтирати тіло, приймати алкоголь, це тільки завдасть шкоди організму. При розтиранні з судин почне надходити охолоджена кров до серця, що може призвести до зниження температури тіла, а алкоголь призведе до пригнічення нервової системи.

На жаль, попри численні заклики рятувальників, навіть в умовах небезпечних перепадів температурних показників, громадяни продовжують відвідувати водойми і наражати своє життя на небезпеку.

Виконуйте ці прості правила і поради та зробіть свою зимову риболовлю максимально безпечною.

 

Станіслав Михайленко, методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області