back

Виплата грошової компенсації за невикористане санаторно-курортне лікування

17 березня 2021

 

   Грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки виплачується особам  з інвалідністю, якщо вони протягом трьох календарних років не одержували безоплатної путівки до санаторно-курортного закладу.

    Виплата грошової компенсації замість путівки проводиться на підставі медичних рекомендацій відповідно до законодавства – медична довідка формою 0-70/о, що визначає право осіб з інвалідністю на безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, яка повинна бути дійсна на момент проведення виплати зазначеної компенсації.

         Підставою для виплати грошової компенсації за путівку є такі документи:

  • заява особи з інвалідністю про виплату грошової компенсації;
  • медична довідка за формою 070/о щодо необхідності забезпечення санаторно-курортним лікуванням;
  • медична довідка про групу інвалідності.

        Право на відповідну компенсацію настає з дня звернення із заявою про її виплату один раз на три календарних роки.

    Грошова компенсація за путівку та за самостійне лікування нараховується і виплачується в таких розмірах (округлених до однієї гривні): особам з інвалідністю I та II групи – 75 відсотків, III групи – 50 відсотків розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки, що обчислюється з розрахунку 35 відсотків (з округленням до однієї гривні) розміру одного прожиткового мінімуму, щороку встановленого законом на 1 січня відповідного року для осіб, які втратили працездатність.

         Право на грошову компенсацію за самостійне лікування настає з дня звернення із заявою про її виплату один раз на три календарних роки.

Підставою для виплати грошової компенсації за самостійне лікування є такі документи:

  • заява про виплату грошової компенсації;
  • документ про сплату повної вартості санаторно-курортної путівки, що засвідчує проходження санаторно-курортного лікування;
  • посвідчення, що підтверджує належність до категорії громадян, яким відповідно до Порядку буде виплачуватись компенсація.

        Законом України „Про Державний бюджет України на 2021 рік”, установлено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, на 01.01.2021 року у розмірі 1769,00 гривень.

   Таким чином, середня вартість путівки для виплати особам з інвалідністю грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки у 2021 році становить 619,00 гривень.

   Грошова компенсація виплачується особам з інвалідністю внаслідок війни раз на два роки, іншим особам з інвалідністю, якщо вони протягом трьох календарних років не одержували безоплатної путівки до санаторно-курортного закладу та перебували на обліку для забезпечення санаторно-курортною путівкою в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації.

         Грошова компенсація за невикористану санаторно-курортну путівку у 2021 році нараховується і виплачується у таких розмірах:

– особам з інвалідністю загального захворювання I та II групи та з дитинства І і ІІ групи – 464,25 грн. (75 відсотків середньої вартості санаторно-курортної путівки);

– особам з інвалідністю загального захворювання та з дитинства ІІІ групи – 309,50 грн. (50 відсотків розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки).

За інформацією управління соціального захисту населення Ніжинської РДА