back

Ніжинська державна податкова інспекція інформує

11 січня 2013

Послуги щодо надання електронних цифрового підпису та ключів для звітування в електронному вигляді відтепер надаватимуться у Ніжині

У Ніжині з січня розпочав свою роботу Акредитований Центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту державної податкової служби.

Центр надає послуги електронного цифрового підпису органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктами господарської діяльності та фізичним особам, з можливістю безоплатної видачі посилених сертифікатів відкритих ключів.

Отримати таку послугу у Ніжині можна за адресою: вул. Поштова 2 у приміщенні Ніжинської об’єднаної державної податкової інспекції, кімната 118, телефон для довідок 3-15-78.

Станом на 01.01.2013 по Чернігівській області вже видано 8700 посилених сертифікатів більше 5520 платникам. Найбільшим попитом сервіс користується у фізичних осіб (4346 клієнтів, що становить 79%).

Враховуючи побажання клієнтів акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту державної податкової служби перейшов на новий, більш зручний графік обслуговування: з 9 до 20 години, без перерви.

Переваги Центру в порівнянні з іншими (платними) центрами, це повністю безкоштовна послуга видачі електронного цифрового підпису. Подача будь-якої звітності до податкової служби за допомогою електронного цифрового підпису, отриманого в нашому Центрі. Повністю безкоштовне програмне забезпечення.

Для отримання електронного цифрового підпису, на прикладі фізичної особи-підприємця, необхідно мати при собі бланк заяви, паспорт та реєстраційний номер облікової картки. Час отримання ключа буде становити від 10 до 15 хвилин.

Податкова допомагатиме інвесторам уникати ризикових ситуацій

ДПС України запроваджує новий сервіс для підприємств з іноземними інвестиціями – надання правової оцінки інвестпроектів на наявність податкових ризиків.

Сьогодні існує стійкий ринок послуг щодо побудови бізнес-процесів, які, з точки зору податкового законодавства, є незаконними. Доволі часто менеджери компаній користуються цими схемами без відома роботодавців для оптимізації витрат. І тому для багатьох інвесторів неприємним сюрпризом стають повідомлення про порушення, допущені під час реалізації інвестиційного проекту, та нараховані штрафні санкції.

Саме з метою уникнення взаємодії підприємств з іноземними інвестиціями із недобросовісними платниками податків та використання топ-менеджерами таких підприємств схем ухилення від оподаткування і створено новий сервіс. Таким чином податкова допомагатиме бізнесу уникати ризикових ситуацій через невірне тлумачення національного законодавства іноземними підприємцями.

Зазначений сервіс сприятиме стимулюванню інвестиційного клімату, росту економіки, створенню рівних конкурентних умов.

Скористатись «Сервісом щодо аналізу моделей господарських операцій підприємств з іноземними інвестиціями» зможе будь-яке підприємство з іноземними інвестиціями, незалежно від країни походження капіталу.

У січні-лютому 11 платників податку на прибуток Ніжинського району готуються сплачувати авансові внески

До їхнього числа увійшли суб’єкти господарювання , які задекларували дохід більше 10 млн. грн. та починаючи з 2013 року будуть подавати річну податкову декларацію відповідно до оновленого пункту 57.1 статті 57 Податкового Кодексу України. Відповідна норма передбачена другим абзацом п.2 підр.4 р.ХХ «Перехідні положення» цього кодексу від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями.

Отож, починаючи з 1 січня 2013 року, вищезазначені платники податку мають сплачувати авансові внески з податку на прибуток у січні та лютому 2013 року. Термін сплати – 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Враховуючи те, що 20 січня 2013 року –неділя, авансові внески сплачуються не пізніше 18 січня та 20 лютого 2013 року відповідно.

При цьому, зауважимо, що такі авансові внески розраховуються у розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев’ять місяців 2012 року.

Більшість обирають спрощену систему оподаткування

Єдиний податок за підсумками 2012 року сплачували 3120 фізичних та 269 юридичних осіб. У минулому році найпопулярнішою серед спрощенців була друга група, на якій працювали 1447 підприємців. Це майже 46 відсотків від загальної кількості „спрощенців”. На першій групі працювали 1244 платників, на третій – 429. Це свідчить про впевнений розвиток малого та середнього бізнесу в регіоні.

Для зручності ведення бізнесу з 01 січня 2013 року Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» від 20.11.2012 року № 5503-VI зменшені ставки податку для 5-ї та 6-ї груп з 7% і 10% до 5% та 7% відповідно та скасовані обмеження щодо кількості найманих працівників. Крім того, платники другої групи звітність подаватимуть лише 1 раз на рік, а не щоквартально.

Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю