back

Штрафи та пеня за невчасно сплачені газ або тепло за січень нараховуватися не будуть — Прем’єр-міністр України

26 січня 2021

  Через перехід до відкритих ринків електроенергії та газу в Україні з 1 січня відбулося різке зростання тарифів на газ та його транспортування. Крім того, було скасовано пільгову вартість на 100 кВт електроенергії на місяць для приватних споживачів. Такі зміни стали надто обтяжливими для споживачів, особливо зважаючи на протиепідемічні карантинні обмеження.

  Президент України зобов’язав Кабінет Міністрів вжити заходів, які б зробили ринок енергоносіїв зручним та доступним для людей.

 Перші кроки уряду в цьому напрямку виглядають наступним чином:

- встановлена гранична ціна на ринку газу з 1 лютого й до кінця опалювального сезону не вище 6,99 грн за кубічний метр;

 - тарифи на тепло й гарячу воду не будуть змінюватися до кінця опалювального сезону;

- після консультацій з Урядом і народними депутатами НКРЕКП ухвалила рішення про обмеження тарифу на розподіл газу на рівні 1,79 грн за кубометр.

 Проте суми у січневих платіжках будуть сформовані за ще не врегульованими цінами. У зв’язку з цим Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що штрафи та пеня за невчасно сплачені газ або тепло за січень нараховуватися не будуть.

Водночас, як зауважив Прем’єр-міністр, Уряд спільно з профільним комітетом Верховної Ради ініціюватиме ухвалення законопроєкту про можливість передачі газорозподільчих мереж органам місцевого самоврядування. Це має забезпечити справедливість формування ціни на розподіл газу.

Прем’єр-міністр також повідомив, що в Уряді очікують результатів розслідування Антимонопольного комітету й встановлення чесних прозорих правил на ринку газу.

Кабмін також планує ухвалити рішення щодо компенсації домогосподарствам, у яких встановлено електроопалення. І останній крок: річний продукт стане основним у газорозподільчих компаній. Тобто ціна на газ буде встановлюватися один раз на рік, як це робиться в більшості країн Європи.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
за інформацією з офіційних джерел