back

Кого з клієнтів ТОВ «Чернігівгаз Збут» не торкнулося зростання вартості газу?

25 січня 2021

 

  Питання вартості природного газу сьогодні обговорюють не лише у високих кабінетах, а і практично на кожній кухні та лавці біля під’їзду. Зростання ціни палива, ще влітку спрогнозоване експертами газового ринку, збурило українців, які були не готові розраховуватися за ресурс за його ринковою вартістю.

  Під час ток-шоу «Energy Freedom з Андрієм Куликовим» на тему «6,99 — вирок чи спасіння для ринку газу?» генеральний директор ТОВ «НАФТОГАЗБУДІНФОРМАТИКА» Леонід Уніговський заявив: «Ще в червні минулого року робоча група Експертної ради Міненерго з питань функціонування ринку природного газу акцентувала увагу на ті небезпеки, які будуть взимку… Починаючи з вересня ми давали прогнози про збільшення ціни газу на європейських хабах, зокрема, на TTF».

  Але чернігівську пенсіонерку Марію Миколаївну ані розмови на лавках, ані гарячі обговорення в ефірах практично не зачіпають, а платіжки за газ тепер — лише спосіб обліку. Адже про паливо для свого будинку пані Марія подбала завчасно.

  «Ідею придбати газ за літньою ціною мені приніс син, він же допоміг її втілити, адже коштів щоби відразу заплатити за весь зимовий період у мене не було. Та, оскільки тепер маю значну економію бюджету, зможу накопичити коштів на наступний сезон», — додає жінка.

 З 1 серпня 2020 року новий ринок газу для побутових споживачів таки відкрили. Постачальники, у тому числі й ті, які обслуговували населення, втратили право першочергової закупівлі природного газу українського видобутку й були змушені переходити на імпортований ресурс. Фахівці ТОВ «Чернігівгаз Збут» провели дослідження, і дійшли висновку, що прогнозуючи зростання вартості природного газу, експерти «не згущували фарби».

 «Саме тому, ми вирішили, що вдруге маємо провести акцію «Твоя Енергонезалежність». З 15 серпня й до кінця вересня 2020 року ми запропонували нашим клієнтам придбати газ на весь опалювальний сезон за фіксованою ціною від 4,49 до 5,49 грн за кубометр. І такою можливістю скористалося майже 1300 наших клієнтів. Варто зазначити, що завдяки ринковим механізмам формування ціни, ми змогли запропонувати нашим клієнтам придбати паливо значно дешевше, наприклад, у 2019 році кубометр акційного ресурсу коштував майже 6 гривень», — говорить директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

 Найскладніше, каже жителька села Старий Білоус Валентина Анатоліївна, було зважитися внести передплату за газ, який вони ще не спожили. Будинок розрахований на велику родину, тож і споживання в ньому не 100 і, навіть, не 300 кубометрів на місяць.

 «Потрібно було сплатити доволі значну суму коштів за товар, який ми почали використовувати лише за місяць, а економію відчули — за два, в жовтні сплачували за вересень. Та я не шкодую, адже тепер у будинку тепло й затишно. Нам не доводиться жорстко лімітувати кожен кубометр газу. Тим більше, цьогоріч, з огляду на ціну газу, економія на паливі вже дуже суттєва, ми придбали газ по 4,99 грн за куб. Та й вдруге, брати участь в акції вже не так страшно, ми знали, що невикористані кошти зможемо повернути», — додає Валентина Анатоліївна.

 Уже вдруге участь в акції «Твоя Енергонезалежність» узяв Микола Іванович із села Халявин Чернігівського району: «Дуже зручно, що не потрібно робити попереднє замовлення на використання газу, як було торік. Єдине, про що шкодую, що трохи запізнився, міг би придбати паливо на 50 копійок дешевше, якби придбав його в серпні».

 Розуміючи, що далеко не всі клієнти компанії зможуть придбати запас природного газу на всю зиму, фахівці ТОВ «Чернігівгаз Збут» працювали над розробкою річного продукту, про необхідність створення якого останніми тижнями заговорили в уряді.

«Восени ціна ресурсу на європейських хабах (на ТТF за вересень +48 %, за жовтень +25 %), а відтак і в трейдерів, які продають газ в Україні, ціна різко пішла вгору. Тож, не маючи можливості збалансувати свій портфель ресурсом внутрішнього видобутку, спланувати поставки газу під річний контракт і визначити його вартість практично неможливо. Та й, як показує практика, навесні вартість палива починає знижуватись, тож вигідність річного контракту видається сумнівною», — додав Іван Луста.

Цьогоріч можливість розробки дійсно цікавих споживачеві річних тарифів теж під питанням. Адже проблема доступу постачальників до українського газу на прозорих конкурентних умовах, наразі, залишається не вирішеною.

 

«Чернігівгаз Збут». Надійний та зручний для кожного!