back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

12 січня 2021

На минулому тижні виникла 2 пожежі:

Ввечері 06 січня 2020 року до чергової частини служби порятунку м. Ніжина надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Черняхівського. Внаслідок пожежі знищено покрівлю 27м2, перекриття 15м2, пошкоджено домашнє майно, внутрішнє облицювання стін 27м2.. Причина пожежі: встановлюється.

Ввечері 08 січня 2020 року до чергової частини служби порятунку м. Ніжина надійшло повідомлення про пожежу сміття за адресою: м. Ніжин, вул. Гончарна. вогнем знищено сміття на площі 4 кв.м. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

 

 

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

РЯТУВАЛЬНИКИ НАГАДУЮТЬ ГРОМАДЯНАМ ПРАВИЛА

ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ У ПОБУТІ

Проведення профілактичних відпрацювань фахівцями ДСНС України є одним із методів боротьби з пожежами у житловому секторі. Зважаючи на невтішну статистику, яка спостерігається взимку щодо кількості загиблих на пожежах у побуті українців, рятувальники посилюють профілактичні відпрацювання населених пунктів.

Всього з початку року на території України у житловому секторі виникло вже більше 800 пожеж, на яких загинули 82 людини та постраждало 60 осіб.

Саме тому, з профілактичною метою, працівники Ніжинського МРВ УДСНС України у Чернігівській області проводять інформаційно-просвітницькі заходи, під час яких спілкуються із людьми щодо необхідності дотримання правил пожежної безпеки у побуті.

Так, 9 січня на Ніжинщині відбувся профілактичний рейд у селах Перемога, Гармащина та Богданівка Переможської сільської ради. Спілкуючись з місцевими мешканцями, працівники ДСНС нагадали основні правила пожежної безпеки у побуті, безпечного використання обігрівальних приладів, пічного опалення, а також розповіли як діяти у випадку виникнення пожежі та нагадали номери екстренних служб. Також рятувальники порадили слідкувати за станом та справністю електромережі, а у разі виходу з приміщень не залишати увімкненими телевізори, праски, обігрівачі, тощо. Крім того, співробітники Служби порятунку закликали людей не залишати малолітніх дітей без нагляду та не дозволяти їм бавитися сірниками.

Загалом, подібні заходи проходять по всій території Ніжинщини і будуть тривати й надалі, аби люди не забували про важливість дотримання правил пожежної безпеки у побуті.

Ніжинського МРВ УДСНС України у Чернігівській області також надає практичні поради, які допоможуть уникнути пожежі та закликає громадян дбати про належний протипожежний стан власних помешкань. Зокрема:

- якщо ви використовуєте для обігріву пічне опалення, то перед початком, а також впродовж усього опалювального сезону, слід очищати димоходи та печі від сажі. Не рідше одного разу на три місяці;

- відстань від печі до меблів, шаф та іншого обладнання повинна бути не менше 0,7 м, а від топкових отворів – не менше 1,25 м;

- при користуванні електрообігрівачами, їх не можна залишати біля речей та предметів, що під дією високих температур можуть зайнятись;

- у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;

слідкуйте за станом та справністю електромережі;

- намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності;

- не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;

при виникненні пожежі негайно викликайте вогнеборців за номером 101, адже кожна хвилина у цій ситуації має вирішальне значення!

Пам’ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки

  • зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

УВАГА! ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ!

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Громадяни продовжують знаходити застарілі снаряди під час господарських робіт та на відкритих територіях.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

- торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
- заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
- здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;
- намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
- розбирати вибухонебезпечний предмет.

  •              Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси

Т.в.о. начальника Ніжинського МРВ

У ДСНС України у  Чернігівській області

Віталій НОСКОВ

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни!

 У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

 

 

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області