back

Консультує Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

09 січня 2013

В новому 2013 році вважаємо за доцільне ще раз нагадати як подається заява-розрахунок для надання матеріального забезпечення до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Заява-розрахунок складається за формою, що передбачена Порядком фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів ФСС з ТВП, затвердженим постановою правління Фонду від 22.12.2010 р. № 26 (далі Порядок № 26), у двох примірниках, один з яких роботодавець подає до робочого органу ФСС з ТВП за місцем реєстрації. Другий примірник заяви-розрахунку разом з наданими застрахованими особами документами, на підставі яких призначено допомоги, зберігається у страхувальника (п. 6 Порядку № 26). Для забезпечення своєчасності страхових виплат роботодавець має право подавати заяви-розрахунки в міру обробки документів, поданих застрахованими особами, без обмеження періодичності та частоти подання (лист Мінпраці від 18.02.2011 р. № 1742/0/14-11/18). Таким чином, в інтересах працівника роботодавець має подати заяву-розрахунок до ФСС з ТВП у найкоротші строки після призначення допомог комісією із соціального страхування та сум розрахованих бухгалтерією. Адже чим швидше підприємство, установа, організація виконає свій обов'язок і складе заяву-розрахунок, тим швидше працівник зможе отримати належну йому суму допомоги.

ФСС з ТВП обробляє наведену в заяві-розрахунку інформацію, перевіряє правильність заповнення передбачених у ній реквізитів, наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування, а також дані про сплату єдиного соціального внеску (п. 7 Порядку № 26).

Особливості в поданні заяви-розрахунку насамперед стосуються травм та нещасних випадків застрахованих осіб. Постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2001 р. № 270 затверджено „Порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру”.

Варто звернути увагу, що комісія (уповноважений) із соціального страхування зобов'язана приймати рішення про призначення матеріального забезпечення (або відмову в призначенні, припинення виплати його повністю або частково), розглядати підставу і правильність видачі листків непрацездатності, брати участь у перевірках, що здійснюються на підприємстві робочими органами відділень Фонду з питань використання страхових коштів, надавати необхідні документи та пояснення з питань, що виникають під час перевірок.

Якщо застрахована особа отримала невиробничу травму страхувальнику необхідно оперативно поінформувати робочий орган відділення ФСС з ТВП про кожний випадок невиробничого травматизму окремо та звернутись письмово до міжрайонної виконавчої дирекції з проханням включення представника Фонду до складу комісії по розслідуванню нещасного випадку. За результатами розслідування, в разі погодження всіх обставин складається та підписується акт за відповідною формою (Н-5, Н-1, НПВ або НТ), а в разі незгоди із змістом акта розслідування нещасного випадку, письмово викладається своя окрема думка, яка додається до акта.

Таким чином, для включення до заяви-розрахунку випадків невиробничих травм необхідно всебічно розглянути питання обставин її отримання, правильність видачі листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для призначення та надання матеріального забезпечення.

Якщо страхувальник не поінформував про нещасний випадок (отримання травми) і данний випадок невиробничого травматизму не був розглянутий за участю представника Фонду, а відповідну суму допомоги включено до заяви-розрахунку, то міжрайонна виконавча дирекції відділення ФСС з ТВП передбачає:

- виключення зазначеної суми із заяви-розрахунку;

- отримання від страхувальника інформації та підтверджуючих документів про результати розслідування обставин отримання травми.

Отже, прийняття рішення і констатація правомірності, або безпідставності віднесення витрат за рахунок коштів Фонду на отримання фінансування для виплати застрахованим особам матеріального забезпечення по невиробничому травматизму без представника ФСС з ТВП неможливо.

Відповідно до п. 8 Порядку № 26 робочі органи Фонду здійснюють опрацювання, розгляд та фінансування страхувальників протягом десяти робочих днів після надходження заяви-розрахунку.

Ніжинська міжрайонна виконавча дирекція ЧОВ ФСС з ТВП