back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

21 грудня 2020

 

На минулому тижні виникло 1 пожежі:

Вранці 14 грудня до чергової частини служби порятунку м. Ніжина надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: Ніжинський район, с. Крути, вул. Братів Павлюків, . Внаслідок пожежі вогнем знищено: покрівлю, прекриття, майно по всій площі. Причина пожежі: недолік конструкції. Порушення правил монтажу нагрівальних печей та димарів.

 

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС НОВОРІЧНИХ СВЯТ!

На передодні Новорічних свят, потрібно нагадати, що красуня ялинка крім радощів і подарунків несе з собою велику пожежну небезпеку. Справа в тому, що її хвоя швидко висихає і може спалахнути наче порох. Також ми звикли прикрашати ялинку целулоїдними, паперовими іграшками та ватою. Тож, якщо запалити поблизу ялинки бенгальський вогник, або скористатися хлопавкою чи петардою, від іскор чи полум'я може статися пожежа.

Лихо можуть заподіяти і піротехнічні вироби, які являються дуже небезпечними іграшками. Траплялись непоодинокі випадки, коли бавлячись, діти кидали з балкону, або запускали у дворі петарди, феєрверки та ракетки. Проте останні залітали у вікна, на балкони квартир. Як наслідок - виникала пожежа, а батькам доводилося відшкодовувати спричинені нею збитки. Саме небезпечне те, що пожежа може спалахнути як миттєво, що може призвести до травмування людей, так і непомітно через декілька годин після процесу тління, коли у приміщенні нікого не буде, або люди ляжуть відпочивати.

Тому, Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області нагадує!

Особи, яким доручено проведення святкових заходів, перед їх початком зобов'язані ретельно оглянути приміщення і переконатися у повній готовності останніх із протипожежного погляду, зокрема, в забезпеченості необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння, справності засобів зв'язку, пожежної автоматики та сигналізації. В приміщеннях, де проводяться новорічні заходи, слід обов'язково організувати чергування членів ДПД, або працівників місцевої пожежної охорони об'єкта, або відповідальних осіб.

Не дозволяється заповнення приміщень людьми понад установлену норму, зменшення ширини проходів між рядами, розміщення в проходах додаткових крісел, стільців тощо, повне вимикання під час заходів світла, застосування дугових прожекторів, свічок, бенгальських вогнів, відкритого вогню, феєрверків, а також включення до програми номерів (виступів) з використанням вогневих ефектів та палінням.

Під час проведення Новорічних свят:

  • ялинка має встановлюватися на стійкій основі ;
  • якщо в приміщенні немає електричного освітлення (під час можливого вимкнення тощо) святкування слід проводити тільки протягом світлового дня;
  • ялинку не слід встановлювати в проходах, біля виходів, на шляхах евакуації;
  • ілюмінація повинна бути виконана з дотриманням правил улаштування електроустановок (ПУЕ); у разі використання електричної освітлювальної мережі без понижувального трансформатора на ялинці можуть застосовуватись гірлянди тільки з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12 В, потужність лампочок не повинна перевищувати 25 Вт, електропроводка до лампочок ялинкової ілюмінації повинна бути виконана гнучкими проводами з мідними жилами, підключення гірлянд до мережі можна виконувати тільки за допомогою штепсельних з'єднань;
  • при виявленні несправності в ілюмінації (нагрівання проводів, блимання лампочок, іскріння тощо) її слід терміново вимкнути;
  • не дозволяється прикрашати ялинку целулоїдними іграшками, а також марлею і ватою, не просоченими вогнезахисною речовиною, застосовувати для ілюмінації ялинки свічки, одягати дітей у костюми з легкозаймистих матеріалів .

Будьте уважні та обережні. Захоплюючись своїми справами, не забувайте про дітей, які залишившись без нагляду можуть вигадати небезпечні ігри з вогнем, або самостійно вмикати електроприлади. Та ще одне - після святкового столу перед сном не куріть у ліжку, бо це також може призвести до пожежі.

Отже, як видно, основні вимоги пожежної безпеки при влаштуванні новорічної ялинки та проведенні святкових заходів нескладні й не вимагають особливих матеріальних витрат, але суворе їх дотримання дозволить не затьмарити веселе Новорічне свято, уникнути всіляких неприємностей, пов'язаних з пожежею.

Т.в.о. начальника Ніжинського МРВ

У ДСНС України у  Чернігівській області

Сергій ШЕВЧЕНКО

Обережно, небезпечна піротехніка!

 

Наближаються Новорічні та Різдвяні свята, коли біля яскраво вбраної ялинки збирається вся родина, а до щедрого столу запрошують близьких та друзів. Нині вже звичними атрибутами таких свят є хлопавки, петарди, салюти, ракети, феєрверки, бенгальські вогні та інші піротехнічні засоби, які напередодні можна придбати не лише у спеціалізованих магазинах, а й у непристосованих закладах торгівлі, на ринках, тощо – у місцях, де продавці не несуть відповідальності за якість товару, тож купуючи в них піротехніку, зазвичай несертифіковану, ви наражаєте на небезпеку не лише себе, а також дітей.  

            Потрібно пам’ятати, що під час придбання у торговельній мережі піротехнічної продукції необхідно:

  • вимагати у продавця представлення копії сертифіката якості даного товару;
  • перевіряти наявність на піротехнічному виробі інформації про термін придатності виробу або його гарантійний термін;
  • до кожного піротехнічного виробу в обов’язковому порядку має бути інструкція із застосування (експлуатації), що містить інформацію про небезпеку піротехнічного виробу та обмеження за віком щодо його застосування.

Основними небезпечними факторами при використанні піротехнічних засобів є:

  • полум’я або високотемпературний струмінь продуктів згоряння. Цей фактор характерний для феєрверків і небезпечний можливістю загоряння легкозаймистих речовин та предметів, які знаходяться поряд з працюючим виробом;
  • палаючі елементи таких виробів, як салюти, ефект яких досягається розкиданням на висоті палаючих різнокольорових зірок. Час горіння зірок підбирається таким чином, щоб вони встигали згоріти раніше, ніж досягнуть поверхні землі. Тому при неправильному розташуванні виробу ці палаючі зірки можуть упасти на землю. У неякісних бенгальських вогнів іноді відпадають палаючі частки, що є небезпечним у домашніх умовах;
  • небезпечний склад продуктів горіння. При горінні піротехнічних продуктів у великій кількості утворюються речовини, шкідливі для здоров’я людини;
  • звуковий тиск. Велика гучність при розриві піротехнічних виробів може викликати у глядачів відчуття дискомфорту або травмування органів слуху.

До найбільш небезпечної піротехнічної продукції слід віднести ракети. Стабілізатори, які виконують у них роль направляючої частини, виготовлені з дерева. Через погодні умови, а іноді неякісну, не просушену деревину, яка деформується, виникає загроза травмування під час застосування виробу. Окрім того, при неправильному зберіганні або простроченому терміні використання ракет є небезпека, що вони можуть змінити напрямок польоту.

 

 

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області