back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

15 грудня 2020

 

На минулому тижні виникло 2 пожежі:

Вранці 07 грудня до чергової частини служби порятунку м. Ніжина надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Тімерязєва, . Внаслідок пожежі вогнем знищено перекриття 2м.кв. Причина пожежі: Недолік конструкції. Порушення правил монтажу нагрівальних пчей та димарів.

Ввечері 12 грудня до чергової частини служби порятунку м. Ніжина надійшло повідомлення про пожежу лазні за адресою: м. Ніжин, вул. Євлашівська. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено перекриття на площі 3 м.кв.. Причина пожежі: Недолік конструкції. Порушення правил монтажу нагрівальних печей та димарів.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

  • обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.
  • виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.
  • маленька іскорка може стати причиною великого лиха.
  • паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

Звернення до мешканців та гостей Ніжинщини

  З настанням холодів до Служби порятунку "101" значно більше стало надходити повідомлень про пожежі та трагічні випадки на них. Це є результатом того, що рятуючись від холоду, люди інтенсивно використовують прилади опалення, електрообігрівачі та газове обладнання й при цьому не приділяють належної уваги дотриманню протипожежних вимог. Основними причинами лиха є: відсутність безпечної протипожежної відстані від дерев’яних стін, перекриття будинків до печей чи димарів, наявність у їх цегляній кладці тріщин, надмірне перегрівання або залишення без нагляду опалювальних приладів, розміщення впритул до них дров, занавісок, меблів тощо, випадіння жарин з топкових дверцят печей, користування саморобними електрообігрівачами. 

Також, у цей період особи, які зловживають алкогольними напоями, часто їх розпивають у домівках, а потім допускають необережне поводження з вогнем, кидають непогашені недопалки або курять у ліжку.

У зв’язку з цим, рятувальники звертаються до всіх мешканців і гостей Ніжинщини з наполегливим проханням буди вкрай обережними та уважними при експлуатації приладів опалення, електрообігрівачів. Дбаючи про тепло у домівках, не забувайте дотримуватися правил пожежної безпеки. Періодично перевіряйте, щоб у печах та димарях не з’явилися тріщини. В опалювальний сезон очищуйте димарі від сажі не рідше одного разу на три місці. Ні в якому разі надмірно не перегрівайте печі, не залишайте вогонь без нагляду та не розпалюйте його за допомогою горючих рідин. Не зловживайте алкоголем. Будьте обережними під час куріння. Не кидайте непогашені сірники або недопалки на підлогу або у смітник. Ні в якому разі не паліть у ліжку. Цінуйте власне життя та не втрачайте пильності. Дбайте про безпеку і пам’ятайте, що вогонь вмить може знищити роками накопичене майно!

Т.в.о. начальника Ніжинського МРВ

У ДСНС України у  Чернігівській області

Сергій ШЕВЧЕНКО

 

РЯТУВАЛЬНИКИ ЗАКЛИКАЮТЬ ГРОМАДЯН НЕ ВИХОДИТИ НА ТОНКУ КРИГУ

У зв'язку із пониженням температурних показників та морозною погодою на водоймах України сформувався льодовий покрив, товщина якого в деяких місцях є небезпечною. Саме тому Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області закликає громадян не виходити на тонку кригу на ставках, річках та інших водоймах. Адже необдумана та необережна поведінка загрожує вашому життю.

 Що робити, якщо ви провалилися в холодну воду:

 - не піддавайтесь паніці, не кричіть, якщо поруч нікого немає - ви тільки даремно витратите сили, не робіть різких рухів, стабілізуйте подих, уникайте занурення з головою;

 - розкиньте руки в сторони й постарайтеся зачепитися за крайку льоду, додавши тілу горизонтальне положення по напрямку плину;

 - спробуйте обережно налягти грудьми на край льоду й закинути одну, а потім й іншу ногу на лід;

 - вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте у той бік, звідки ви прийшли, де міцність льоду вже відома, повільно повзіть до берега.

            Враховуючи високу ймовірність нещасних випадків на льоду, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до громадян України утримуватись в такі дні від виходу на тонкий лід, який утворився на маленьких озерах та затоках річок, і застерегти від цього своїх дітей. Завзятим рибалкам також слід пам’ятати, що зимова ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил безпеки при знаходження на льоду.

ПОЖЕЖНА НЕБЕЗПЕКА ПІЧНОГО ОПАЛЕННЯ ТА ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ЙОГО У ПОБУТІ

Порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення — досить поширена причина виникнення пожеж у побуті в холодну пору року. Пожеж від приборів опалення, якщо вони справні та експлуатуються з виконанням правил пожежної безпеки, не може бути. Якщо пожежа все одно сталась, то її причина ховається завжди в порушені правил експлуатації чи невиконанні інструкцій.

Небезпека пічного опалення обумовлюється тим, що кожна піч це вогнедіюче джерело. Частіше за усе пожежі відбуваються з причини перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розтоплювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин.

У разі користування пічним опаленням:

- перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання. Очищення від сажі та різноманітного бруду необхідно провадити для опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі - не рідше одного разу на три місяці;

- біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 х 0,7 м;

- усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;

- золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця. Не дозволяється висипати золу й шлак поблизу будівель.

Під час використання пічного опалення не допускається:

- залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям;

- користуватися печами, які мають тріщини;

- розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;

- зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев'яній підлозі або горючій підставці;

- сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;

- застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;

- використовувати для топлення дрова, довжина яких перевищує розміри топки;

- здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки;

- закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо;

- зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу.

Шановні городяни! Дотримання цих простих правил дозволить зберегти

ваше життя та  життя близьких вам людей!

 Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.  Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

 

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області