back

3 грудня –Міжнародний день осіб з інвалідністю

18 листопада 2020

 

 

 У цивілізованих демократичних країнах з високою культурою людських відносин, до осіб з інвалідністю ставляться, як до людей з особливими потребами, як потребують додаткової уваги суспільства.

  Мета, заради якої цей день був проголошений – це дотримання прав людини і участь осіб з інвалідністю в житті суспільства. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно осіб з інвалідністю, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 3 грудня 1992 року.

  Проведення Міжнародного дня осіб з інвалідністю спрямовано на привернення уваги до проблем цієї категорії суспільства, захист їх гідності, прав та благополуччя, на переваги, які отримує суспільство від участі осіб з інвалідністю в політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

 Зазвичай, цей день не можна назвати святковим, проте він підкреслює необхідність досягнення забезпечення рівних прав осіб з інвалідністю і їх участі в житті суспільства. Міжнародний день осіб з інвалідністю – день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

В Україні за рахунок коштів державного бюджету здійснюється реалізація програми соціального захисту осіб з інвалідністю, а саме: забезпечення протезно-ортопедичними виробами, технічними засобами реабілітації, спеціальним автотранспортом, виплата грошових компенсацій на бензин, санаторно-курортне оздоровлення, надання матеріальної допомоги, соціальна, трудова та професійна реабілітація осіб з інвалідністю.

У Ніжинському районі  проживає 1358 осіб з інвалідністю, з них:

Осіб з інвалідністю внаслідок війни – 107;

Осіб з інвалідністю загального захворювання – 951;  

Осіб з інвалідністю з дитинства – 212;

Дітей з інвалідністю – 88.

З початку 2020 року була проведена робота щодо надання одноразової матеріальної допомоги 3 особам з інвалідністю на загальну суму 2531,00 грн.

         Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 №321, 9 осіб з інвалідністю отримали протезно-ортопедичні вироби через державні та приватні протезні підприємства на загальну суму 595 704,00 грн. Забезпечено 104 особи з інвалідністю технічними виробами реабілітації на загальну суму 522 260,00 грн.

         Протягом поточного року 17 осіб отримали санаторно-курортне лікування у різних санаторіях України  на загальну суму 207 617,00 грн.

         4 дітей з інвалідністю, відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 р. №309, пройшли курс реабілітації у реабілітаційних установах на загальну суму 93 800,00 грн. та 7 дітей пройшли реабілітацію на безкоштовній основі у комунальній установі «Обласний центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження» Чернігівської обласної ради.

6 осіб з інвалідністю внаслідок війни та 2 особи з інвалідністю загального захворювання, які не оздоровлювалися протягом 2019-2020 років, отримали грошову компенсацію вартості санаторно-курортного лікування на загальну суму 3 727,00 грн.

17 осіб з обмеженими фізичними можливостями мають у своєму користуванні спецавтотранспорт та отримують компенсацію на бензин. 167 особи з інвалідністю користуються візками, в тому числі 11 – з електричним приводом.

160 осіб є під опікою соціальних робітників, які постійно дбають про забезпечення прожиття цих громадян.

 Відзначення Міжнародного дня осіб з інвалідністю – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед особами з обмеженими фізичними можливостями, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час. Адже інвалідність – це не вирок, як показує практика, що особи з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.

 

Управління соціального захисту населення

 Ніжинської РДА